Samen vooruit in de Ecoregio “Grenspark Groot Saeftinghe”

Uitvoeringsperiode: 01-01-2020 t/m 30-09-2022
Regio: NL-341 Zeeuws-Vlaanderen
Status: Lopend

Projectbeschrijving

Probleem

Een belangrijke aanleiding voor het project is de noodzaak om ecologisch en economisch duurzamer akker- en tuinbouw te bedrijven. Het groene groeipad is noodzakelijk om de akker- en tuinbouw op den duur vol te houden in Zeeland (en daarbuiten). Een cruciale voorwaarde is een structurele verbetering van de bodemkwaliteit en het optimaliseren van de vitaliteit en daarmee de gezondheid van de gewassen aan het begin en tijdens de teelt. De opgave is om dat te realiseren binnen de context van de wetgeving én met behoud van de gewenste productie.

Aanpak

  1. Teeltinnovatie: De partners krijgen inzicht in en verfijnen en beproeven de meest effectieve aanpak voor verbeterde bodem- en productkwaliteit door het uitvoeren van teelten met het oog op bodemverbetering, gewasgroei en -kwaliteit, plantgezondheid, biodiversiteit en benutting van water. Dit alles wordt ondersteund door gebruikmaking van precisielandbouwtechnieken, methodes voor onkruidbeheersing, inzet van hoogwaardige compost, bio-stimulanten en inzichten die worden aangereikt vanuit de land- en tuinbouw op basis van energie (kwantumfysica en – biologie) en informatie. De aanpak wordt verder ontwikkeld en verfijnd, zodat een grootschaliger toepassing in de praktijk mogelijk wordt. Dit wordt gestart vanuit de bedrijven van de aanvragers en verder in praktijk gebracht op de bedrijven van de akker- en tuinbouwers in het (te ontwikkelen) samenwerkingsverband in het Grenspark Groot Saeftinghe. Daarmee willen ze de vitaliteit verbeteren.
  2. Maatschappelijke innovatie : De partners maken de kosten en baten van de teeltinnovatie, met name die in de landbouwfase, transparant. Dat vormt de basis voor ketenafspraken over een duurzaam verdienmodel en nieuwe marktconcepten of meerwaarde creatie. Om vervolgens gezamenlijk de lokale en/of landelijke afzet te bepalen middels bijvoorbeeld aansluiting bij streekmerken zoals die van het Grenspark Groot Saeftinghe of de ontwikkeling van een eigen keurmerk.

Het project wordt grotendeels uitgevoerd bij Voedselbron, Dwarsstraat 11 in Graauw.

Doel

De biologische teelt van akkerbouwgewassen, groenten, fruit en bloemen krijgt in het Grenspark Groot Saeftinghe door innovatieve samenwerking van telers, consument en omgeving een nieuwe impuls. De identiteit van de producten, de positionering op de markt en het ruimtelijk concept dragen bij aan het succes van deze samenwerking. De telers uit de directe omgeving die tot deze innovatieve samenwerking worden verleid, zullen zien dat ze hiermee de kans krijgen daadwerkelijk stappen te zetten in de richting van een rendabele bedrijfsvoering.

 

Projectleider

Projectleider
Egbert Limburg
Zwarte Specht
06-2280 0868

Partner(s)

Partner(s)
De Reijngaard (biologisch fruitteeltbedrijf)
Maatschap E.T.A. van de Vijver en S.L. van de Vijver-de Bree