Samen werken aan agrarische watermaatregelen in Noordoost Veluwe

Uitvoeringsperiode: 01-04-2016 t/m 31-03-2019
Regio: Gelderland
Status: Afgerond

Beschrijving project (project is afgerond)

Probleem

In de polders Oosterwolde-Oldebroek, Hattem en de Noordelijke IJsselvallei zijn er problemen met het watersysteem waardoor sprake is van watertekort en –overlast met nadelige gevolgen van dien voor de agrarische bedrijfsvoering.

Aanpak

De melkveehouders gaan samen met het waterschap aan de slag met het verbeteren van de waterkwaliteit en de waterhuishouding. Gebiedsgerichte verbetering van het watersysteem en de agrarische bedrijfsvoering komt tot stand door samenwerking en koppeling aan het gebiedsproces om drie peilbesluiten in Noordoost Veluwe te actualiseren en optimaliseren. Dat zorgt voor:

  • Vermindering van het aantal gevallen van watertekort of -overlast.
  • Verbetering van de waterhuishouding voor de landbouw (en weidevogels) door in de lage delen de ontwatering geclusterd te optimaliseren waardoor het oppervlaktewaterpeil in het hele peilvak kan stijgen.
  • Het klimaatbestendig maken van het watersysteem.

Agrarische ondernemers worden in het kader van DAW (Deltaplan Agrarisch Waterbeheer)  ondersteund bij het aanvragen van subsidie voor fysieke investeringen.
In de polders Oosterwolde-Oldebroek, Hattem en de Noordelijke IJsselvallei zijn er problemen met het watersysteem waardoor sprake is van watertekort en –overlast met nadelige gevolgen van dien voor de agrarische bedrijfsvoering.

Eindresultaat

Agrarisch ondernemers kwamen op verschillende manieren (bijeenkomsten, excursies, gesprekken) in aanraking met verschillende onderwerpen op het gebied van waterkwaliteit, waterkwantiteit, emissievermindering, grondstoffengebruik. Doordat er meer bewustwording komt zal dat leiden tot bewuster water- en nutriëntenmanagement op bedrijfsniveau.

  • Er is ervaring opgedaan met de verschillende maatregelen om het watersysteem te verbeteren en met het toepassen van maatregelen op bedrijfsniveau. Door de activiteiten worden de ondernemers zich bewuster van de kansen en noodzaak van duurzaam waterbeheer.
  • Via de activiteiten wordt kennis gedeeld door experts en vragen beantwoord van deelnemers. Ook is, indien van toepassing, een terugkoppeling op individueel of groepsniveau (presentaties, artikelen, naslagwerk).
  • LTO afdelingen in het projectgebied zijn benaderd en geïnformeerd over de mogelijkheden van het project. Ze zijn nauw betrokken geweest bij het project en hebben bijv. zelf de onderwerpen aangedragen voor bijeenkomsten en excursies. Door dit contact sloten de onderwerpen aan bij wat er bij ondernemers leeft in het gebied.
  • Medewerkers van waterschap Vallei en Veluwe en ondernemers in het projectgebied zijn tijdens projectactiviteiten met elkaar in contact gekomen. Op deze manier is verbinding tussen de handhaver en de ondernemer gestimuleerd.
  • Er is contact gelegd met lopende initiatieven in de regio op het gebied van gebiedsopgaven en maatregelen. Ondernemers zijn tijdens de verschillende activiteiten met elkaar in contact gekomen en hebben ervaringen uitgewisseld over hun bedrijfssituatie en de manier waarop zij wateropgaven in hun gebied oppakken. Daarnaast zijn er verschillende publicatiemomenten geweest.

Website
http://agrarischwaterbeheer.nl/content/daw-samen-werken-aan-agrarische-watermaatregelen-noordoost-veluwe

Projectleider

Projectleider
Froukje van der Molen
LTO Noord
088-888 6677

Partner(s)

Partner(s)
Waterschap Vallei en Veluwe