Samen werken aan innovaties in agrarisch bodem- en waterbeheer Groesbeek-Citters

Uitvoeringsperiode: 01-07-2016 t/m 30-06-2019
Regio: NL-226 Arnhem/Nijmegen
Status: Afgerond

Beschrijving project (project is afgerond)

Probleem

In de gebieden Groesbeek en Citters liggen er vanuit zowel de agrariërs als het Waterschap Rivierenland opgaven betreffende het agrarisch bodem- en waterbeheer. Zo nemen o.a. de weersextremen toe, de gebruiksnormen voor mest worden in algemene zin generiek verlaagd en het is lastig onder deze omstandigheden om de bodemkwaliteit op niveau te houden of zelfs te verhogen.

Aanpak

Met dit project worden de boeren in Groesbeek - Citters de kans geboden om kennis te nemen van innovatieve maatregelen voor duurzaam bodem- en waterbeheer. Hierdoor worden de volgende zaken gerealiseerd:

  • Een reductie in bestaande geringer grondstoffengebruik.
  • Een totstandkoming van een gesloten kringloop.
  • Het behoud en de versterking van de biodiversiteit en de omgevingskwaliteit.
  • Een bijdrage aan klimaatadaptatie.

Er wordt in het kader van het DAW (Deltaplan Agrarisch Waterbeheer) een platform geboden voor innovatieve maatregelen. Deze  leiden tot een veranderend bewustwording onder agrarische ondernemers . Met behulp van de subsidieregeling Fysieke Investeringen kunnen de deelnemers ook daadwerkelijk investeringen doen. Dit alles leidt uiteindelijk tot een geringer grondstoffengebruik, een gesloten kringloop in de land- en tuinbouw, het behoud en de versterking van de biodiversiteit en de omgevingskwaliteit en draagt ook bij aan klimaatadaptatie.

Eindresultaat

De uitgevoerde activiteiten hebben bijgedragen aan het creëren van bewustwording en het overbrengen van kennis en innovaties bij agrarische ondernemers op het gebied van agrarische bodem- en Waterbeheer. Dit heeft geleid tot bewustwording en het doen van fysieke investeringen. Kennis is overbracht in theoriebijeenkomsten op de 5 thema’s: erfafspoeling, organisch stof in de bodem, onkruidbestrijding, efficiënter bemesten en watervoorziening. In de praktijkbijeenkomsten is de bewustwording/kennis versterkt door de theorie en door oplossingen te laten zien in de praktijk. In de daaropvolgende individuele gesprekken is deze kennis vertaald naar individueel bedrijfsniveau. De ondersteuning van de lokale ZLTO afdelingsbestuursleden heeft hieraan bijgedragen.

De volgende kennis is overgedragen:

  1. Erfemissie: wet en regelgeving, mogelijke oplossingen om erfemissie te voorkomen en inzicht in de erfemissiescan
  2. Waarom is meer organische stof in de bodem zo belangrijk en hoe krijg ik meer organische stof in de bodem binnen de geldende gebruiksnormen
  3. Waterkwaliteit: gevonden residuen in het gebied en gewasbescherming in met name de Maisteelt.
  4. over de watersystemen in beide gebieden, met ieder zijn eigen knelpunten en mogelijke oplossingen. Vervolgens is er gediscussieerd met de agrarische ondernemers over de mogelijkheden en het toepassen van een bedrijfswaterplan.
  5. effectiever bemesten. Hier is kennis en informatie gedeeld over het zo goed mogelijk gebruik maken van het bemesten van de gewassen binnen de gebruiksnormen.

Website

https://agrarischwaterbeheer.nl/content/daw-groesbeek-citters

Projectleider

Projectleider
Harm de Kleynen
ZLTO
06-2952 0292

Partner(s)

Partner(s)
Waterschap Rivierenland