Samen werken aan niet-chemische vliegenbestrijding van rundvee

Uitvoeringsperiode: 01-01-2020 t/m 31-12-2021
Regio: NL-310 Utrecht
Status: Afgerond

Projectbeschrijving (project is afgerond)

Probleem

Vanuit de biologische gedachte passen chemische vliegenmiddelen niet op een rundveebedrijf (al laten de SKAL-richtlijnen dit wel toe); men springt immers zuinig om met de bodem, water, biodiversiteit en dierenwelzijn. Overigens, veel gangbare boeren gebruiken, mits er goede chemievrije alternatieven zijn, liever geen vliegenmiddelen.

Aanpak

Het samenwerkingsverband bouwt, test en optimaliseert een innovatieve chemievrije maatregel bij vier melkveehouders, als aanvulling op hun bredere chemievrije aanpak van de vliegenbestrijding, bestaande uit (stimuleren van) natuurlijke vijanden als vleermuizen, zwaluwen, roofvliegen, sluipwespenmijten en maatregelen als plakstrips en vliegenlampen. Hierdoor

  1. vermindert de emissie van chemische en synthetische middelen naar het water en de bodem;
  2. neemt de biodiversiteit toe
  3. wordt bijgedragen aan de diergezondheid. De drempel om met deze innovatieve maatregelen - waarvan de uitkomst risicovol is - wordt verlaagd door het samenwerkingsverband en de betrokkenheid van verschillende experts.

Eindresultaat

Door de innovatieve mechanische maatregel wordt de emissie van chemische bestrijdingsmiddelen (vliegen-, insecten en muggenmiddelen) naar water (grond- en oppervlaktewater) en bodem terug gedrongen. Deze middelen zijn persistent en schadelijk voor het water(leven) en bodem(leven). Biologische veehouders mogen deze middelen volgens de SKAL-richtlijnen desalniettemin gebruiken, bij gebrek aan bewezen niet-chemische alternatieven. Minder vliegen draagt bij aan de diergezondheid, deze maatregel is binnen en buiten te gebruiken.
Behoud en versterken van de biodiversiteit en leefomgeving. Uit onderzoek is gebleken dat insecten die blootgesteld zijn aan chemische middelen deze middelen opnemen. Vervolgens worden deze insecten gegeten door predatoren als vleermuizen, zwaluwen en andere vogels. Zij krijgen deze chemische middelen binnen, wat mogelijk een diergezondheidseffect heeft. Op deze wijze tast het de biodiversiteit en leefomgeving aan.
Het gebruik van natuurlijke vijanden op het bedrijf is gestimuleerd. Samen met andere chemievrije bestrijdingsmethoden kan de innovatieve maatregel leiden tot een totaalconcept om vliegen, muggen en andere plaaginsecten afdoende te bestrijden.

Website: Mechanische vliegenval trekt veel bekijks | CLM Onderzoek en Advies

Projectleider

Projectleider
Joost Lommen
CLM Onderzoek en Advies BV
0345-470 758

Partner(s)

Partner(s)
Melkveebedrijven De Groene Hofstee, de Springhoeve VOF, De Bouwerij’ en de Beekhoeve