Samenwerking de Hollandse grasshopper, dat is een echte topper!

Uitvoeringsperiode: 01-01-2019 t/m 31-12-2020
Regio: NL-33A Zuidoost-Zuid-Holland
Status: Lopend

Projectbeschrijving

Probleem

Alternatieven voor de dominante ontwikkelstrategie van kostprijsreductie in de landbouw door intensivering en schaalvergroting zijn nodig. In dit project wordt daarom een nieuw en duurzaam verdienmodel ontwikkeld.

Aanpak

De initiatiefnemers zetten een lokale voedselketen op voor het produceren, verwerken en verkopen van vleesproducten op basis van sprinkhanen. In dit project staan de volgende onderwerpen centraal:

  • Ontwikkelen kweekproces van sprinkhanen om te komen tot een goede basis voor een vleesproduct, bestemd voor menselijke consumptie.
  • Ontwikkelen productieproces van een op sprinkhanen gebaseerd vleesproduct ten einde tot een waardige vleesvervanger te komen.
  • Marktonderzoek & introductie om het product op grote schaal uit te rollen over de vooraf gedefinieerde markt.

Door de gewassen van lokale landbouw en de reststromen van lokale ondernemers als voedingsbron voor de sprinkhaankweek te gebruiken, wordt de keten zo lokaal en circulair mogelijk opgezet. Meststoffen die voortkomen uit de sprinkhaankweek, worden op hun beurt weer ingezet om de gewassen te bemesten.

Resultaat

Het uiteindelijke doel is om in 2036 door middel van een lokale voedselketen op voor het produceren, verwerken en verkopen van vleesproducten op basis van sprinkhanen. In dit project staan de volgende onderwerpen centraal: volledig in de groeiende vraag naar hoogwaardige eiwitten in de provincie Zuid-Holland te kunnen voorzien. Daarnaast zet het collectief in op de kracht en potentie van de sprinkhaan zelf, in smaak, voedingswaarde en duurzaamheid. Zonder kunstmatige additieven en met een zo min mogelijke druk op het milieu.

Website: Hollandse Grasshopper  

Projectleider

Projectleider
Sander Peltenburg
Burgs Foods B.V.
06-53 566 699

Partner(s)

Partner(s)
JOY Bugs B.V.
melkveehouderij Stam