Schone teelt op basis van druppelirrigatie

Uitvoeringsperiode: 01-11-2018 t/m 31-10-2021
Regio: NL-132 Zuidoost-Drenthe
Status: Afgerond

Projectbeschrijving (project is afgerond)

Probleem

De effectiviteit van het toedienen van water via druppelslangen is aangetoond. De effectiviteit van de toevoeging van mineralen, (groene) gewasbeschermingsmiddelen en/of biostimulanten in een geïntegreerd teeltsysteem is nog niet aangetoond. Het gaat dus om het ontwikkelen van een optimaal en duurzaam totaal teeltsysteem waarbij ook beslissingsondersteunende systemen worden ingezet.

Aanpak

Aanleg praktijktest velden (6 stuks) met varianten in het teeltsysteem: 4-5 verschillende duurzame systemen. De verschillen bestaan uit andere toevoegingen, gebruik van een BOS, andere plantsystemen etc. Allemaal gericht op meer met minder en om te komen tot een praktische en renderend totaal teeltsysteem. Ter referentie zal een gangbare variant aangelegd worden. Per variant wordt de opbrengst en kwaliteit en de totale input worden bepaald. In overleg met de waterschappen zal nagegaan worden of er metingen mbt uit en afspoeling gedaan kunnen worden.

Eindresultaat

Vanuit de praktijkexperimenten in de afgelopen jaren kunnen we met zekerheid vaststellen dat deze een bijdrage hebben geleverd aan de doelstellingen van de AgroAgenda: 

  • Voor het onderdeel structurele bodemverbetering kunnen we nu aan de hand van een aanpakinstructie de teler informeren en attenderen hoe je de bodem met druppelirrigatie kunt verbeteren. Zowel op bodemkwaliteit als op waterhuishouding. Op alle gronden kunnen we laten zien dat druppelirrigatie als een spons werkt. Wanneer irrigatie met water goed wordt ingezet kun je voorafgaande een zware regenbui er voor zorgdragen dat het water beter door de bodem wordt opgevangen. Ook bodemleven kun je bij de juiste aanpak positief stimuleren. En ook met de juiste ken[1]nis en aanpak kun je als teler beter met je waterhuishouding van je perceel sturen. Deze techniek is ook goed inpasbaar in het programma van DAW. 
  • Voor het onderdeel Potatovalley hebben we de telers kunnen infomeren over de optimalisatie van de pootgoedteelt in combinatie met druppelirrigatie. 

Dit project heeft zelfs een basis kunnen leggen voor de vervolgstappen in Zoet op Zout project waarbij druppelirrigatie in het teken komt te staan om verzilting tegen te gaan. Met dit project hebben we kennis kunnen op doen op meer met minder en de zorg voor een vitale teelt. Daarnaast is het een vertaling van het TPV thema Bodem en Water- Ontwikkelen van een vitaler en duurzamer teelt voor pootaardappel akkerbouw systeem met maatregelen die leiden tot verminderde inzet van water, meststoffen en bestrijdingsmiddelen. Ook hebben we kennis kunnen opdoen en kennis kunnen verspreiding over toepassing van biostimulanten, groene middelen en gewasbeschermingsmiddelen. Deze techniek dat onder chemigatie heet staat voor de open teelten nog wel in de kinderschoenen. Wel blijft de veelzijdigheid aan groene middelen en ook de keuze in meststoffen een proces waarin we verder moeten opschalen. Voor de toepassing met gewasbeschermingsmiddelen is het op proefniveau goed uit te voeren alleen hebben veel gewasbeschermingsmiddelen geen goedkeuring voor toepassing via druppelirrigatie. Hier moet vanuit de industrie en overheid verder naar gekeken worden.

Website

https://youtu.be/SwX_Ie1Dwxo

https://agrarischwaterbeheer.nl/content/schone-teelt-op-basis-van-druppelirrigatiesysteem

Foto: Jorg Tonjes

 

Projectleider

Projectleider
Sigrid Arends
Delphy
06-5315 1828

Partner(s)

Partner(s)
Gert Veninga uit Hijken
J. Beijerink uit Schoonloo
Landbouwbedrijf Arends uit Warfstermolen
Mts Bergsma uit Boijl
Mts Speelman uit Tweede Exloermond