Selectieve aanpak Phytophthora Pootgoed

Uitvoeringsperiode: 02-06-2018 t/m 01-06-2021
Regio: Flevoland
Status: Lopend

Beschrijving project

Probleem

In de biologische landbouw moet op dit moment de schimmelziekten Phytophthora infestans volvelds worden bestreden door het loof te verbranden. De nadelen van het loofbranden zijn: opbrengstverlies door het te vroeg doden van de bovengrondse stengeldelen, de uitstoot van CO2 en rook door open verbranding en de kosten van propaangas. Bovendien zijn door wortelsnijden en looftrekken er geen mogelijkheden meer voor het stilleggen van de sapstromen in de plant. En dan nog blijft het risico bestaatn op knolaantasting door deze schimmel.

Aanpak

In dit project worden aantasting van de gewassen door Phytophthora infestans in een vroeger stadium bestreden met een methode die de plant niet dood. Het gewas kan gewoon doorgroeien zonder dat de ziekte zich verspreid, wat een hogere opbrengst geeft en de milieuschade verminderd.
Verder wordt onderzocht of het mogelijk is om het door Phytophthora aangetast bladweefsel te doden door kortstondige blootstelling aan infrarood straling en hete lucht. Phytophthora en aangetast weefsel zijn namelijk gevoeliger voor warmte dan gezonde gewassen. Hierdoor wordt het gewas weer grotendeels infectievrij.

Verwacht resultaat

  • Met de gecombineerde innovatieve aanpak van bestrijding Phytophthora en looftrekken / wortelsnijden ontstaat door kwaliteitsverbetering een versterking van de biologisch aardappelketen. Naar verwachting gaat dat samen met een opbrengststijging van 5%.
  • Daarnaast worden innovatieve machines ontwikkeld, wordt de marktpositie van het biologisch pootgoed verbeterd en komt het tot een vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen door het uitfaseren van loofbranden.

 

Website
http://www.bioromeo.nl/boeren/carel-bouma-biologische-plant-en-pootgoed/

Projectleider

Projectleider
Sjaak Twisk
Maatschap Twisk
06 - 51 17 53 99

Partner(s)

Partner(s)
Carel Bouma / Carel Bouma Biologisch Pootgoed B.V.