SUVEL2050; zuivel van klasse waar duurzaamheid, gezondheid en een eerlijke prijs samen komen

Uitvoeringsperiode: 15-10-2021 t/m 31-12-2024
Regio: Friesland
Status: Lopend

 

Projectbeschrijving

Probleem

Er is behoefte aan een toekomstbestendige melkveehouderij die over 1000 jaar nog kan bestaan, een melkveehouderij die niet ten koste gaat van bodem, dier of boer. Duurzame veranderingen richting een natuurinclusieve en regeneratieve melkveehouderij gaan echter nog te langzaam. Zij worden wel opgepakt door een beperkt aantal marktinitiatieven, maar nog niet stelselmatig toegepast binnen de zuivelindustrie. De uitdaging hierbij is om de meerwaarde te vinden in meer duurzaamheid en in een beter en gezonder product. 

Aanpak

Het project bestaat in de kern uit drie onderdelen: 1. het Suvel-laboratorium; 2. de Suvel-skoalle; 3. de Suvel-akademie. In het laboratorium worden nieuwe sporen ontwikkeld, die in de ‘skoalle’ in pilots integraal worden ingericht in de Boerenwijzer en worden gevalideerd bij de betrokken natuurinclusieve keteninitiatieven De Fryske en Weide Weelde plus aangesloten melkveehouders. In de ‘akademie’ worden andere veehouders en een grote groep stakeholders betrokken en vindt kennisuitwisseling plaats ten behoeve van de toepassing van (onderdelen van) de gehele systematiek. De nieuwe sporen betreffen melkkwaliteit (sturen op gezonde eigenschappen zoals onverzadigde vetzuren), klimaatneutraliteit, regionale voeders en kringlopen en de ontwikkeling van een gedragen ‘eerlijke prijs’. 

Beoogd resultaat

Ontwikkelen en valideren van een nieuw kwaliteitskader voor de melkveehouderij en zuivel waarin duurzaamheid, gezondheid en een eerlijke prijs samen komen. Het te ontwikkelen kader brengt een aantal bestaande natuurinclusieve en regeneratieve praktijken bij elkaar tot een integrale systematiek ten behoeve van verdienmodellen in de zuivelketen (van veehouder tot consument) en tegelijkertijd bruikbaar bij publieke verdienmodellen (ecosysteemdiensten etc.). De concrete vertaling en doorontwikkeling hiervan, op basis van twee keteninitiatieven van enerzijds NoorderlandMelk (Weide Weelde) en van anderzijds De Fryske creëert een integrale en objectieve basis voor meer keteninitiatieven om natuurinclusieve en regeneratieve producten met betrouwbare en herkenbare toegevoegde waarde te ontwikkelen. De marktimpuls voor duurzame verdienmodellen draagt bij aan een schone en gezonde provincie met een sterke, trotse en toekomstbestendige melkveehouderij. 

Resultaat is een integraal en objectief toe te passen kwaliteitskader en -systeem, dat repeteerbaar (schaalbaar) is, omdat het toegang biedt voor ketenpartijen en veehouders om ‘in te stappen’ en ‘mee te doen’: 

  • aan een gezond (bodem --> koe --> melk) en regeneratief / natuurinclusief bedrijfsmodel; 
  • dat geïntegreerd wordt toegepast op de bedrijven; 
  • dat eenduidig wordt gemonitord met informatie voor veehouders en ketenpartijen; 
  • met koppeling aan nieuwe verdienmodellen (markt, anders);  
  • gebruik makend van nieuwe kennis en vaardigheden.

Websites: 

Home - De FryskeHome - De Fryske  

NoorderlandMelk | Home

Farmel — Moved by Milk

Home - Wij.land

Bij de foto: melk wordt opgehaald bij een boer voor het bepalen van de melksamenstelling

Projectleider

Projectleider
Catharinus Wierda
de Fryske
06-2282 4504

Partner(s)

Partner(s)
Farmel Dairy
Stichting Wij.land
Coöperatie NoorderlandMelk