Probleem
Door de groeiende wereldbevolking komt er steeds meer druk te staan op onze eiwitvoorziening. Om iedereen op een duurzame wijze van voldoende eiwitten te voorzien en verdere klimaatverandering te voorkomen is het noodzakelijk dat er een transitie plaatsvindt van de consumptie van dierlijke eiwitten naar de consumptie van (meer) plantaardige eiwitbronnen.
Aanpak
De projectactiviteiten zijn erop gericht een opschaling te realiseren van peulvruchtenteelt op Nederlandse bodem om de groeiende vraag naar plantaardige eiwitten te kunnen faciliteren. Hierbij wordt specifiek gefocust op de productie van hoogwaardige en robuuste bonensoorten, die voor directe humane consumptie bedoeld zijn (dus niet voor toepassingen in bijvoorbeeld veevoer of in vleesvervangers). Dit geeft de kortste productieketen mogelijk wat de duurzaamheid van het voedselsysteem ten goede komt. Om deze projectdoelstelling te bereiken worden er drietal mijlpalen nagestreefd:
- Veredeling van bruine bonen tot een nieuwe robuustere soort. De bruine boon is een oud ras welke in potentie erg geschikt is om op grote schaal te telen op Nederlandse grond. Er heeft de afgelopen decennia echter geen optimalisatie van de rassen plaatsgevonden. Beoogde resultaat is de ontwikkeling van een robuust gezond ras met verhoogde efficiëntie van de teelt.
- Duurzame teelttechnieken voor verbetering van succesvolle teelt(systemen) verschillende lokale consumptiebonen (e.g. bruine bonen, witte bonen, zwarte bonen en kidneybonen). Uitgangspunten daarbij zijn het terugdringen van het gebruik van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen, maar ook de toevoeging van specifieke nutriënten (natuurlijke extracten), zaaitijdstippen en zaaidichtheid voor een zo snel mogelijke opkomst en afrijping in het Nederlandse klimaat zullen worden onderzocht.
- Effectieve communicatiestrategie waarmee de consument en telers kunnen worden bereikt en bewustwording wordt gecreëerd over (de voordelen van) peulvruchten van Nederlandse bodem. Voor telers ligt hierbij de focus op inpassing binnen het bouwplan en economisch perspectief. Voor de consument ligt dit anders. Communicatie omtrent gezondheidsvoordelen, traceerbaarheid en gebruik van producten, nodigt consumenten uit om vaker te kiezen voor duurzaam en lokaal geteelde peulvruchten.
Beoogd resultaat
Opschalen van de lokale bonenteelt en verhogen van de consumptie van duurzame, lokaal geteelde peulvruchten, c.q. eiwitrijke vlinderbloemigen. De teelt en productie van peulvruchten heeft een lage klimaatbelasting en de consumptie van peulvruchten in plaats van vlees is minder milieubelastend. Dit initiatief past naadloos in de Nationale eiwitstrategie en aankomende Green Deal Vlinderbloemigen die de Nederlandse overheid geformuleerd heeft samen met partijen uit heel de eiwitketen.
Website: https://www.plantpulse.nl/actueel/project-toekomstbonen-krijgt-positief-vervolg
Bij de foto: Proeftuin van HAK en CZAV