Toepassing Plasma Activated Water 2.0 voor duurzame vollegrondsgroententeelt

Uitvoeringsperiode: 01-01-2022 t/m 31-12-2022
Regio: Limburg
Status: Afgerond

 

Projectbeschrijving (project is afgerond)

Probleem

Prei en asperge zijn met een areaal van zo`n 3300 ha van grote economische betekenis voor Limburg. In deze teelten is het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest gangbaar. Deze toepassingen staan door de milieubelastende effecten als gevolg van ongewenste emissie naar lucht, bodem, water en mens steeds verder onder druk en vragen om een snelle verduurzaming in de vorm van vermindering gebruik van deze middelen. 

Aanpak

Er wordt gewerkt aan het praktijkrijp maken van nieuwe kennis en stappen worden gezet naar een concrete praktijkuitrol. Als juiste werking op praktijkschaal vast staat kunnen er initiatieven opgestart worden voor behandelingstechnieken. Dit zal moeten leiden tot geringer grondstoffengebruik en vermindering van de emissie van milieubelastende stoffen naar bodem, lucht of water. Onderzoek zal worden uitgevoerd op praktijklocaties van 2 kwekers uit het samenwerkingsverband. Naast praktijkonderzoek naar effectiviteit/afdodingseffect van nieuwe PAW 2.0 op schadelijke aantastingen en groei van de gewassen prei en asperge en additioneel bio en rabarber, wordt binnen het project een aanzet ontwikkeld voor het behandelprotocol en een 1e ontwerp voor toepassingstechniek.

Eindresultaat

De volgende conclusie van Plasma Activated Water toepassing op gewassen kunnen worden getrokken:

  • In de teelt van aardappels is een vertragende aantasting van de schimmel Phytophthora waargenomen bij PAW behandeling, waardoor een effectiever(krachtiger)in ontwikkeling zijnde PAW potentie lijkt te bieden voor verdere voorkoming van en/of afdoding van phytophthora. *PAW behandelingen op de gewassen hebben naast de potentie schimmel afdodend en/of voorkomend te kunnen werken ook reeds aangetoond bladvoedend + produktieverhogend te kunnen werken binnen één en dezelfde bespuiting. Deze bladvoeding levert weerbaardere (gevoede) gewassen op welke weerbaarder zijn voor aantastingen van ziekten en plagen en zullen hierdoor minder behoefte aan gewasbeschermingsmiddelen hebben.
  • Gangbare schimmelafdodingsmiddelen en productie van blad voedende kunstmest in de asperge en prei en aardappel is veelal chemisch. Door het unieke natuurlijke, niet schadelijke, productieproces van PAW heeft PAW aantoonbare potentie om voor de land en tuinbouw een belangrijke bijdrage te kunnen gaan spelen voor de vereiste vergroening in deze sector, oftewel vermindering in het gebruik van chemie.
  • Zaadbehandelingen op asperge en preizaden middels PAW behandelingen gaven hetzelfde resultaat als onbehandelde zaden. Paw geeft als basisuitkomst geen schade. Ook hier kan het in ontwikkeling zijnde krachtigere PAW mogelijk potentie bieden om de zekerheid van zaadontsmettingen verder duurzaam te optimaliseren en de gewenste plantweerbaarheid te verhogen.
  • Het protocol van de technische toepassing gebeurd momenteel met kleine plantenspuiten daar de volumegenerering in combinatie met directe bespuiting slechts ½ liter per 20 minuten zijn. De nieuwe , in aanbouw zijnde , PAW machine zal meer en veel krachtiger spuitvolume kunnen genereren waardoor meer praktijkgerichte technische toepassing van PAW op de gewassen uitgevoerd kan worden.
  • Cruciaal is nu dat de in ontwikkeling zijnde krachtigere PAW voldoende potentie heeft om verder getest te worden op asperge en preigewassen zodat bepaald kan worden in welke mate chemie verruild kan worden door de milieuvriendelijke inzet van PAW. Deze unieke kans om de zo benodigde vermindering van chemie te onderzoeken is cruciaal voor de toekomst van de Limburgse asperge en preiteelt

Website: www.stichtingvollegrond.info

Projectleider

Projectleider
Robert van Appeldoorn
Stichting Vollegrond
06-5316 0967

Partner(s)

Partner(s)
VitalFluid BV
Maatschap Stemkens-Lempens
Lenders B.V.
Maatschap Vollenberg-Vergeldt