Tregg & Trace

Uitvoeringsperiode: 01-10-2019 t/m 01-12-2020
Regio: NL-310 Utrecht
Status: Afgerond

Projectbeschrijving (project is afgerond)

Probleem

Huidige traceerbaarheidssystemen van eieren zijn gevoelig voor fraude waardoor de marktwerking kan falen. Daarbij is er geen traceerbaarheid van de houdbaarheid – de versheid van een ei is dus niet geborgd, hetgeen de voedselveiligheid in het geding kan brengen. Daarnaast is een algemeen probleem dat partijen die elkaar niet vertrouwen (concurrenten) moeite hebben met het delen van traceerbaarheidsinformatie – en daarop niet willen of kunnen vertrouwen.

Aanpak

Met behulp van IOT-technologie wordt een vermarktbaar prototype ontwikkeld, waarmee afzonderlijke eieren bij de machinale inpakker van de pluimveehouder middels een unieke code kunnen worden geregistreerd en geïdentificeerd (track & trace). De hardware en software van het systeem worden ontwikkeld door het bouwen van een systeem met camera’s in beugel en het ontwikkelen van besturingssoftware, database, gebruikers app, controle app en controle systeem om eieren te tellen bij invoer.

Eindresultaat

Nadere toelichting op de beoogde doelen:

  1. Een eiertelsysteem dat uniform toepasbaar is op verschillende eier inpakkers en waarmee alle eieren kunnen worden geteld die in de trays zijn gedropt (verkoopproductie): Het tellen is gelukt.
  2. Een uitvoering van datzelfde systeem waarmee alle eieren worden gefotografeerd en op basis van het patroon van de eierschaal een uniek ID krijgen: Op dit onderdeel heeft het project vertraging opgelopen. Het lukte steeds niet om de fingerprint nauwkeurig genoeg te krijgen (destijds in lab omgeving wel maar in praktijksituatie/De Greef dus niet), met name witte eieren bleken lastig te identificeren i.c.m. de juiste verlichting. Hiervoor is uiteindelijk advies ingewonnen bij een vision engineering specialist KOBOBSS B.V. (zie verslag "Ovotrack Fingerprint identifier onderzoek"). Vervolgens is het gelukt om de unieke ID te krijgen dankzij extra verlichting van onderaf door de gaatjes van de eiertrays. Nu wordt het ei meteen herkend zelfs als het ei in de tray is gedraaid. Enige nadeel is dat consumenten of supermarkten ook in veel gevallen een lamp (vb. zaklamp) nodig hebben om het witte ei goed te kunnen identificeren.
  3. Een eiertelsysteem dat uniform toepasbaar is op verschillende eier inpakkers en waarmee alle eieren kunnen worden geteld alvorens ze in de farmpacker worden ingevoerd (complete productie): Dit is gelukt
  4. Een app waarmee, voor geautoriseerde gebruikers, realtime telgegevens zijn in te zien van de hiervoor bedoelde systemen: Er is een applicatie opgeleverd (zie foto`s testen incl. applicatie).
  5. Een app waarmee de traceerbaarheid van de eieren in uitvoering# 2 kan worden gecontroleerd: Er is een applicatie opgeleverd. Hier is een kort filmpje van maar die eventueel kan worden opgevraagd (niet mogelijk om deze op het portaal te uploaden). Het project mag daarmee als geslaagd worden beschouwd.

Website: www.ovotrack.com

 

Projectleider

Projectleider
Tim Veldkamp
Ovotrack BV
06-1554 1582

Partner(s)

Partner(s)
Maatschap De Greef Agro Energy Woudenberg