Tuinrozen onder LED verlichting

Uitvoeringsperiode: 30-10-2018 t/m 30-10-2020
Regio: NL-421 Noord-Limburg
Status: Afgerond

Beschrijving project (project is afgerond)

Probleem

Rozen komen niet altijd op het juiste moment op de markt. Met LED-belichting kan de groei van rozen beter worden gestuurd en wordt het mogelijk rozen het jaar rond te leveren. Bovendien zijn er nog onvoldoende rassen beschikbaar die goed groeien onder LED-licht. Ook is er nog onvoldoende inzicht in de beïnvloeding van geur én smaak door LED-verlichting. Afsluitend dienen het gebruik van bestrijdingsmiddelen verminderd en de beheersing van de productierisico’s verbeterd.

Aanpak

  • De inrichting van een koelcel wordt met LED-verlichting en apparatuur om de temperatuur, de luchtvochtigheid en de CO2-gehaltes te reguleren.
  • Het in de cel testen van vijf eetbare rozen en tien tuinrozen op groeisnelheid en uiterlijke kenmerken. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de invloed van LED-licht, grondstoffengebruik en de gereguleerde kweekomgeving als het gaat om de beheersing van ziekten en plagen.
  • Bij eetbare rozen worden geur en smaak door een panel getest.
  • Het in kaarte brengen van de genotypen van rozen die het beste reageren op LED-verlichting.   

Eindresultaat

  1. Groeisnelheid: In de veredeling kan LED het proces aanzienlijk versnellen. Gemiddeld is er 10 jaar nodig en door middel van LED kan het proces met 20% tot 30% worden versneld.
  2. Grondstoffengebruik (gewasbeschermingsmiddelen/ biologische bestrijding): Schoon starten na elke teelt kan het middelengebruik aanzienlijk verminderen. Dit betekent dat de tafels en de koelcellen na afronding van elke teelt zeer grondig zijn gereinigd.
  3. Grondstoffengebruik (elektriciteit):  Bij LED is de kostprijsberekening per pot beduidend hoger. Dit zit hem met name in het energieverbruik. Oplossing zou zijn om de eerste (opwarmen) en de laatste fase (afharden) in het proces niet in de koelcel te laten plaatsvinden en deze in een goedkopere ruimte op te zetten.
  4. Smaak en geur: Met betrekking tot de food- en de geur-rozen is de belangrijkste praktische focus geweest een oplossing te zoeken voor het feit dat de meeste rassen niet of nauwelijks in bloei kwamen gedurende deze onderzoeksperiode. Er zijn artikelen die wijzen op een 'doorbloei gen', maar tegelijkertijd is er nog geen praktische oplossing gevonden. Conclusie is wel dat niet alle rassen geschikt zijn om onder LED in bloei te komen. De veredeling zou zich moeten gaan richten op rassen die geschikt zijn om onder LED in bloei te komen.
  5. De markt: Momenteel is er nog geen vraag naar bloeiende rozen in het najaar. Hierdoor kan de relatief dure ruimte niet het volledige jaar worden benut waardoor deze alleen met rozen niet rendabel is. Een vervolg op dit project zou zijn om naar alternatieven te zoeken voor het najaar zodat de ruimte jaarrond kan worden benut.

Conclusies:

  • veredelingsproces kan duidelijk worden versneld;
  • meer cycles per jaar kostprijstechnisch nog niet haalbaar, technisch wel;
  • rozensoorten die het heel goed doen onder LED en soorten die het helemaal niet doen;
  • markt is nog niet klaar voor jaarrond rozen, ruimte hierdoor nog niet rendabel te maken;
  • stroomkosten zeer hoog;
  • telen zonder chemie biedt kansen.

Website: www.frankcoenders.nl

Projectleider

Projectleider
Frank Coenders
Frank Coenders B.V.
077 - 3662790

Partner(s)

Partner(s)
Erik Coenders Kwekerijen
Phenogenoroses B.V.