Uitrol Duurzame teelt Uien en Peen

Uitvoeringsperiode: 01-06-2018 t/m 31-05-2021
Regio: Flevoland
Status: Afgerond

Beschrijving project (project is afgerond)

Probleem

Voor een optimaal resultaat van ui en peen is een snelle en gelijkmatige opkomst van cruciaal belang. In de praktijk zien we echter regelmatig problemen met de opkomst van deze gewassen, vooral veroorzaakt door een droge periode na het zaaien van de gewassen. Door droogte na zaai kiemen de zaden over een langere periode, hierdoor is de opkomst onregelmatig in de eerste weken van de teelt. En dit zorgt weer voor problemen bij de onkruidbestrijding, afwijkende sortering en kwaliteitsverlies.

Aanpak

  • De volgende zaken worden opgepakt:
  • het optimalisering van het doek en de coating omdat het cruciaal is dat het zaad over voldoende vocht kan beschikken voor kieming (de eigenschappen van het doek en de coating spelen hierbij een grote rol);
  • de ontwikkeling van een zaaimachine die het doek op correcte wijze kan leggen;
  • het testen van wat optimaal is, of doek aanbrengen op het hele bed of alleen op rijen;
  • testen hoe onkruidbestrijding in uien en in peen gecombineerd met het doek dient te worden;
  • toepassen van een Proof of principle test. Deze techniek is nog niet eerder in de landbouw gehanteerd en moet zich dus nog bewijzen. Hiertoe worden veldtesten uitgevoerd.

Eindresultaat

Na de ontwikkeling van het zaailint hebben de praktijktesten uitgewezen dat het lint niet nog niet voldeed aan de gestelde eisen en dat de opkomst van de testgewassen nog onvoldoende was. Dit is aanleiding geweest voor het verder ontwikkelen van het zaailint, een ander dragermateriaal en andere coatings zijn getest in het lab. Ook de ontwikkelde zaaimachine bleek niet goed te werken tijdens de pratkijktesten. Daarom is een nieuw 'zaaiprincipe' ontwikkeld, waarbij het zaailing in V-orm in de grond wordt afgelegd, hiermee zijn inmiddels succesvol nieuwe praktijktesten worden uitgevoerd. De testactiviteiten in de praktijk waren cruciaal in het project.

De opgedane kennis is verspreid middels open dagen, waar zowel de zaaimachine is getoond, als het zaailint, al dan niet in combinatie met dripirrigatie om de opkomst te stimuleren. Echter, de resultaten waren niet zodanig dat we grootschalig konden inzetten op demonstratie en kennisdeling. De ontwikkeling was aan het einde van het project nog niet af, maar de ontwikkeling wordt doorgezet, er wordt nog volop aan gewerkt. In 2023 is er op de Boerderij van de toekomst in Lelystad verder gewerkt aan de methode en is kennis gedeeld met de praktijk. Voor 2024 staan diverse nieuwe activiteiten gepland, ook in ‘andere’ gewassen, waaronder cichorei en witlof.

Website
http://www.poppelandbouw.nl/over-ons

Projectleider

Projectleider
Harm Brinks
Delphy B.V.
06 - 20 42 38 95

Partner(s)

Partner(s)
De Vlaming Groep
Joos Poppe / Poppe Landbouw
S+dB