Valleivarken

Uitvoeringsperiode: 14-08-2017 t/m 27-12-2019
Regio: Gelderland
Status: Afgerond

Beschrijving project (project is afgerond)

Probleem

De ketenpartijen in de varkenshouderij werken onvoldoende samen, waardoor kansen in de markt niet worden benut. Door data meer en beter te gebruiken kan dit worden verholpen.

Aanpak

Verschillende maatregelen ter verbetering van het productieproces van Valleivarken worden getest waaronder een te ontwikkelen informatiesysteem dat (voor dieridentificatie) met chips werkt. Dat infosysteem verzamelt kennis en levert daarmee kennis op het vlak van het varken zelf, zoals management van gespeende biggen en vleesvarkens, selectiecriteria voor zeugen en biggen, kraamstalmanagement en verklaren van verschillen in weekgroepen, inzicht in de invloed op slacht- en karkaskwaliteit. Datzelfde geldt voor de productiefactoren als de kostprijs, de effecten van voerrantsoen, de invloed van transport en slachtproces en criteria voor overlegbeleid.

Eindresultaat

  • Aan de hand van de data die binnenkomen kunnen we elk varken volledig monitoren op basis van actuele gegevens.
  • Per week kunnen we zien hoe alle varkens binnen ValleiVarken zich ontwikkelen. We kunnen nu continu zien hoe het gewicht van een varken zich ontwikkelt, van geboorte, door het hele leven heen tot aan de slacht. Dat gewicht zegt veel over de gezondheid van het varken, het voer en omstandigheden. Door het snelle bijsturen, kunnen we een continu hoge vleeskwaliteit leveren en bijvoorbeeld dierenwelzijn optimaliseren.
  • We gebruiken de input en observaties voor gezamenlijke analyses. Bijvoorbeeld om de verwaarding te verbeteren om zo de kostprijs te kunnen garanderen.
  • Tevens werken we toe naar een borging van voedselveiligheid. Via de data kunnen we zien waar ieder varken per onderdeel naar toegaat.

Geleerde lessen

  • We hebben een actueel inzicht en kunnen vroegtijdig bijsturen en daarmee de gezondheid, welzijn van het varken optimaal houden, continu product leveren van hoge kwaliteit. We kunnen gezamenlijk zoeken naar verdere optimalisatie. Met het dashboard kunnen we per week zien hoe de varkens het gedaan hebben. Voorheen was dat met oude systemen 4 a 6 maanden.
  • Het dashboard brengt op dit moment al de groei in beeld. We zien deze waarden en tevens streefwaarden. Dat werkt makkelijk en snel. De afgesproken kostprijs is gebaseerd op de streefwaarden in het concept.
  • We zijn een ‘proeftuin’ bij Agrifirm. Agrifirm is een belangrijke samenwerkingspartner. Zij leren hier veel van en gebruiken de lessen en tools om ook andere varkenshouders te inspireren.
  • Effect is dat andere vragen worden gesteld aan Agrifirm dan voorheen. Bijvoorbeeld, omdat de varkens te hard groeien is behoefte aan voer om groei te remmen ten gunste van kwaliteit vlees. Er staan nu 3 soorten ValleiVarken-voer klaar om te kunnen sturen.
  • Om de circulariteit te verbeteren, werken we met specifieke voeders uit de omgeving samen aan het verwaarden van stromen. Ook die partijen werken daar aan mee omdat ze zien dat het de toekomst is.
  • Wie zien ook schommelingen door de verschillende seizoenen. In de zomerperiode is afname minder. Er zijn pieken in september en oktober. Vanaf half december tot half januari is er weer een dip. Dat is een nieuw inzicht. Normaal zou je dergelijke slechte seizoenen terugzien in de varkensprijs. Omdat wij echter vaste kostprijsafspraken hebben gemaakt, zien wij vooral terug dat we samen met de afnemer nadenken over oplossingen voor de periodes dat de afzet lastig is.

Website
https://valleivarken.nl/de-varkenshouder/

Projectleider

Projectleider
Gerald Deetman
Maatschap Deetman
06 - 51 29 18 13

Partner(s)

Partner(s)
Agrifirm Feed
Agrovision (livestock precision farming)
Animal Care Dierenpraktijk;
Boni Vers Ambacht B.V.
Exportslachterij Gosschalk & Zn. B.V.
LeeO
MS Schippers (Passion for farming);
Nauwxs B.V.
Posthouwer-Boerkamp