Beschrijving project (project is afgerond)
Probleem
Telers worden betaald op basis van opbrengst door de groentesnijders. Groente die niet geschikt is voor de groentesnijder wordt doorgeschoven naar de teler. Het gaat dan bijvoorbeeld om groente waar verkleuring optreedt, waar butsen in zitten of waar al rot-verschijnselen aantoonbaar aanwezig zijn. Het kost de telers gemiddeld 35,00 euro per ton om restgroenten te transporteren naar een composteerder / vergister.
Aanpak
- Literatuuronderzoek naar de samenstelling van groentestromen (zoals paprika, broccoli en tomaat) en verder een marktverkenning naar de functionele ingrediënten / grondstoffen in voedingsproducten op basis van groentemengsels. Welke grondstoffen en additieven zitten er in deze producten [=afgekeurde reststromen?].
- Het toetsen van de theoretische kaders via analyse onderzoek en fermentatie op labschaal. Inventarisatie van de waardevolle componenten / E-nummers die in de reststromen zitten en welke gemaakt kunnen worden via fermentatie.
- Het opzetten van een aantal pilot-experimenten voor verschillende groentemixen. Ook het opzetten van een opwerkingsproces voor restwater.
- Het maken van een business case voor de coöperatieve onderneming die een verwaardingsfabriek gaat opzetten en een business case vanuit het perspectief van de teler.
Eindresultaat
Het project heeft een geoctrooieerd proces opgeleverd voor het fermenteren van snijresten van groenten uitgetest op labschaal en op pilotschaal (100kg). Het product met een uitgewerkte Product Specification Sheet is als gevriesdroogd poeder aangeboden aan marktpartijen zoals Euroma en uitgetest in vegetarische burgers. Met een bruto marge van zo’n 3€ per kg is sprake van een positieve business case. De publicatie naar de sector heeft plaats gevonden via Greenport Noord-Holland Noord. Het business model is weergegeven in het Businessplan coöperatie QuisQuiliae en in een uitgewerkt canvasmodel. Beide modellen zullen zich verder in de praktijk moeten bewijzen wanneer een ondernemer deze manier van werken oppakt. Dat is niet de opdracht binnen deze POP-3.
De relevante documentatie is te vinden op de projectpagina van Amsterdam Green Campus: https://amsterdamgreencampus.nl/valorisatie-van-restromen-van-groente-e…