(Project is afgerond)
Doel
Bij een groep koplopers onder de boeren ontstaat het besef dat het duurzaam voeden van de bodem belangrijk is voor een goede en gezonde plant. Ze weten de weg naar de kennis inmiddels te vinden en beginnen deze om te zetten in acties. Het blijkt echter lastig te zijn om het peloton te bereiken en mee te krijgen in het ‘bodem-denken’: de processen in de bodem zijn vaak complex en niet direct zichtbaar.
In dit project worden bodemavonden, bodemcursussen en een bodembeleefdag georganiseerd om meer bewustwording onder een grote groep agrariërs te creëren voor het belang van een goede bodemkwaliteit. De te delen en over te dragen kennis wordt op zeer toegankelijke wijze ontsloten, zodat men na afloop van het project de opgedane kennis kan toepassen in de eigen bedrijfsvoering en/of kan doorstromen in reeds lopende projecten die gericht zijn op verbetering van de bodem.
Aanpak
Een groot aantal agrariërs (‘het peloton’) doet via dit project kennis op over het functioneren van de bodem, gaan vervolgens kritisch naar hun eigen bedrijf kijken en gaan daarbij ook actief op zoek naar alternatieven om de bedrijfsvoering te verbeteren.
De doelgroep zijn agrariërs in alle grondgebonden sectoren. Om deze doelgroep meer kennis op te laten doen over het functioneren van de bodem, wordt in dit project een drietal activiteiten georganiseerd, waarin op toegankelijke wijze kennis over de bodem kan worden opgedaan:
- Bodemavonden: agrariërs informeren over praktische en verdiepende informatie over specifieke bodemthema’s en onderwerpen;
- Bodemcurus: ontsluiten en onafhankelijk aanbieden van bodemkennis in een hoofdzakelijk theoretische cursus, waarin ‘alle’ aspecten van de bodem in onderlinge samenhang aan bod komen;
- Bodembeleefdag: dag gericht op velddemonstraties, gericht op ‘zien doet geloven’.
De insteek is dat de agrariërs die deelnemen aan de bodemavonden enthousiast worden gemaakt, zich verder willen verdiepen in de bodem en zich vervolgens dus inschrijven voor de bodemcursus en de bodembeleefdag bezoeken. Na de bodemcursus is het de bedoeling dat zij de vertaalslag kunnen maken van informatie naar actie op het eigen bedrijf, ofwel: van bodemkennis naar bodemkunde.
Vanuit dit project zal actief gestimuleerd worden dat de deelnemers na afloop instromen in lopende projecten gericht op de bodem (bijvoorbeeld Vruchtbare Kringloop, Bodem APK, Perceelemissie in de hand, Spaarbodem, Boeren meten Water).
Eindresultaat
- De bodemavonden zijn uitgevoerd in de vorm van winterbijeenkomsten, veldbijeenkomsten en webinars. Het doel van de bijeenkomsten was het informeren van agrariërs over specifieke bodemthema’s en onderwerpen bijvoorbeeld op het gebied van bodem, bemesting, microbiologie en de rol van de bodem in de kringloop landbouw. De bodemavonden zijn met behulp van een menukaart (keuzemodel) worden vormgegeven. Vanuit het project werd een voorzet gedaan voor meerdere thema’s, waaruit de deelnemers kunnen kiezen. Belangrijk was dat de thema’s aansloten bij de doelgroep en de problematiek in de regio.
- In lijn met de themabijeenkomsten is een verdiepende bodemcursus opgezet. Het doel is het ontsluiten en onafhankelijk aanbieden van bodemkennis in een hoofdzakelijk theoretische cursus, waarin alle aspecten van de bodem en hun onderlinge samenhang aan bod komen. De bodemcursus werd opgezet en aangeboden voor grondgebonden agrariërs in de provincie Drenthe. Het niveau en de opzet van de cursus waren dusdanig dat iedere agrariër met interesse in de bodem terecht kan bij de cursus. Per cursusgroep werd de cursus inhoudelijk toegespitst op de kennisbehoefte, de regio (onder andere grondsoort) en het soort bedrijf (veehouderij versus akkerbouw) van de deelnemers.
- Bodembeleefdag: Op 12 oktober 2021 vond het meerdaagse GLB-congres in Oosterwolde plaats. Een congres over bodembeheer en de kansen die het nieuwe GLB-beleid hierin biedt voor boeren. Het project van Bodemkennis naar Bodemkunde – Fryslân was betrokken bij de organisatie van deze bodemdag. Het congres bestaande uit ontmoetingen, belevingsworkshop en presentaties op het gebied van bodem- en waterbeheer.
- Kennispool: De bodem is een complex geheel en omvat veel kennisgebieden en diverse expertises. Het is een werkveld dat volop in ontwikkeling is. He was van belang dat de kennis, die tijdens de bodemavonden en de bodemcursussen werd aangeboden, up-to-date was en werd gegeven door mensen, die daar dagelijks voor hun werk in de praktijk mee bezig zijn; kortom door experts met praktijkervaring en goede communicatieve vaardigheden. Omdat deze kennis en expertise slechts deels aanwezig was bij de projectpartners, werd een pool opgezet van experts, die als gastdocent bij de basiscursus of als spreker op een bodemavond kunnen werden ingezet
Website: https://vanbodemkennisnaarbodemkunde.nl/
Bij de foto: Themabijeenkomst d.m.v. Webinar
