Van boer naar horecabord & winkelschap

Uitvoeringsperiode: 01-07-2019 t/m 31-12-2020
Regio: NL-225 Achterhoek
Status: Lopend

Projectbeschrijving

Probleem

Onderzoek in Doetinchem liet zien dat consumenten uit Doetinchem klaar zijn voor meer streekproducten. Belangrijke knelpunten zijn een gebrek aan verkooppunten en informatie over welke streekproducten er waar te verkrijgen zijn. De vraag van de consument naar streekproducten is er dus, echter de informatie over en het aanbod aan streekproducten in Doetinchem blijft achter. In het centrum van Doetinchem wordt nog nauwelijks met streekproducten gewerkt.

Aanpak

Er wordt gewerkt aan het verbeteren en versterken van de marktpositie van lokale voedselproducenten die kwalitatief hoogwaardige producten realiseren en het verduurzamen van de korte voedselketen in de Achterhoek. Dit betekent dat er inspanningen moeten worden gedaan om de zichtbaarheid van streekproducenten en de kennis over streekproducten bij horeca en winkelbedrijf te verbeteren teneinde de afzet van streekproducten te vergroten. Dit wordt gedaan door:

  • het verbreden van een betrokken & actief ketennetwerk met lokale horeca en winkelbedrijf om lokale afzet van streekproducten naar horeca en winkelbedrijf te stimuleren middels het faciliteren van ontmoeting en kennisuitwisseling.
  • het stimuleren van samenwerking tussen streekproducenten en/of streekproducten met horeca en winkelbedrijf ten behoeve van de lokale consument, door innovatieprojecten uit te voeren

Resultaat

Het project heeft als doel om horeca (restaurants, lunch café, snackbars, kantines e.a.) en winkels (foodspeciaalzaken, zelfstandige supermarkten e.a.) te bewegen om meer streekproducten aan te bieden. Dit doet het Samenwerkingsverband door ontmoeting te faciliteren, kennis uit te wisselen en door middel van pilots streekproducenten met horeca en winkelbedrijven te laten samenwerken.
Hierdoor worden meer afzetplekken voor streekproducten in Doetinchem gecreëerd, wordt de korte voorzieningsketen tussen streekproducent en consument verder bekrachtigd en versterkt de stad Doetinchem haar positie als etalage van de Achterhoek.

Projectleider

Projectleider
Wim Beijer
Stichting Food Promotie Achterhoek
06-2636 5321

Partner(s)

Partner(s)
Gemeente Doetinchem