Van hybride naar totale oplossing mestverwerking

Uitvoeringsperiode: 30-04-2017 t/m 30-11-2018
Regio: NL-211 Noord-Overijssel
Status: Afgerond

Beschrijving project (project is afgerond)

Probleem

Het bodemleven krijgt nog onvoldoende aandacht in de landbouw. Daarom loont investeren in meer bodemleven.

Aanpak

  • Vanuit een streven naar een hogere percentage organische stof, een betere bodemstructuur en meer binding van voedingstoffen binden in de bodem  wordt een probleemstelling geformulerd voor een mestverwerkingsinitiatief.
  • De aanpak van het ´mest probleem´ heeft alleen kans van slagen als er voor de landbouw een bruikbaar eindproduct (koemestkorrels) wordt ontwikkelen.
  • Daarbij richt men zich op het bodemleven en gaat men daarin zelfs nog een stapje verder; er wordt bodemleven aan de korrels  toegevoegd en naast bodemleven voegt men naar behoefte ook voedingstoffen toe. Hierdoor ontstaat een eindproduct dat een grote hoeveelheid gezonde bacteriën en schimmels op de bodem ent.

Eindresultaat

  • De laatste jaren is er in Nederland volop geïnvesteerd in mestbewerking door mestscheidingstechnieken. Hierdoor ontstaat er een dikke en dunne fractie; dikke kan naar de fabriek afgevoerd worden en dunne kan dan over eigen akkers uitgereden worden. Deze techniek is de hybride. Er wordt met deze techniek bespaart op mestafzetkosten door alleen het dikke deel af te voeren. Met dit project hebben we de vervolgstap hierop; de totale oplossing.
  • Het blijkt niet interessant om met deze installatie een vervolgstap te bereiken ten opzichte van bestaande technieken. De standaard meststroom die ontstaat uit het scheiden van de mest is goed te verwerken, de hybride stroom dus. De meststroom die ontstaat wanneer verdere scheidingstechnieken worden toegepast blijkt moeilijk te verwerken. Het probleem is het droog krijgen van deze meststroom, het is namelijk een klei achtige substantie wat moeilijk droogt. Het eerste deel van dit proces, het scheiden van de meststromen in een dikke en dunne fractie is wel gelukt. Ook het drogen, hygiënischere en persen van de droge mest tot mestkorrels is wel goed gelukt, en draait nu nog steeds. Per jaar wordt er momenteel 600 ton mestkorrels geproduceerd. Dit is niet genoeg om aan alle vraag te kunnen voldoen, erg positief dus.
  • De hygienisatieunit en droogsysteem van Wolbers mesttechniek is uitgebreid getest op boerderij schaal. De resultaten zijn gedeeld met geïnteresseerde boeren die ook mest willen verwerken op boerderijschaal.
  • De pers die is meegeleverd door Wolbers Mesttechniek bleek in staat te zijn om kleine korreltjes te maken die ook met een kunstmest strooier uit te rijden zijn. De investeringen die zouden plaatsvinden in een speciale balletjes pers zijn hierdoor wel uitgebleven.
  • Het beleveren van de particuliere markt met de hierboven genoemde producten: directe verkopen richting de consument vinden plaats op onze site, dosobv.com. De bestellingen die hier binnen komen worden vanaf de boerderij verwerkt en verzonden naar de eind klant. Van onze totale productie gaat er nu een derde rechtstreek naar de consument, dat komt neer op 200 ton mestkorrels per jaar. Hiermee worden per jaar 15.000 particuliere klanten bediend met duurzaam geproduceerde mestkorrels. Omgerekend wordt er 500.000m3 tuin gestrooid met onze mestkorrels! Andere afzet kanalen zoals tuincentra waren minder succesvol.
  • Er zijn ook flinke stappen gezet om de afzet richting de groensector mogelijk te maken. Er worden volle pallets en volle vrachtwagens afgezet richting de groenvoorziening, zoals hoveniers, tuinders, golfbanen en paardenboeren. Van de totale productie twee derde naar deze markt, dat komt neer op 400 ton mestkorrels.
  • Door het hygieniseren is ons eindproduct nu exportwaardig. Er is geïnformeerd naar de mogelijkheden om de korrels te exporteren naar Oost-Europa en akkerbouw als retourvracht. Dit laatste bleek niet financieel interessant te zijn. Het is beter om het eindproduct, de mestkorrels, hier tegen de hoogste mogelijke prijs te verkopen, en vervolgens akkerbouwproducten in te voeren via de haven van Rotterdam.

 

Projectleider

Projectleider
Hans Sluerink
Doso B.V.
06 - 1245 3178

Partner(s)

Partner(s)
V.O.F. Boerkamp Veehouderij