Verdienmodellen voor koolstofvastlegging; gebiedsgerichte pilot in Zuid-Nederland

Uitvoeringsperiode: 01-09-2022 t/m 31-12-2024
Regio: Noord-Brabant
Status: Lopend

 

Probleem

Om de Nederlandse ambitie van 0,5 Mton CO2-vastlegging in 2030 te bereiken moet er nog veel gebeuren. Het ontwikkelen van een verdienmodel voor koolstofvastlegging moet een belangrijke motivatie vormen zodat meer boeren met koolstofvastlegging aan de slag gaan. Er zijn echter pas enkele projecten in Nederland van enige omvang waarin boeren beloond worden voor koolstofvastlegging.

Aanpak

Het ontwikkelen van koolstofvastlegging in de bodem als verdienmodel voor koolstoflandbouw en het toetsen van haalbaarheid en knelpunten in vijf praktijkpilots in Zuid-Nederland door: 

  1. Het verkrijgen van inzicht in kansrijke verdienmodellen voor koolstofvastlegging in de landbouw door verschillende businessmodellen voor koolstofvastlegging te ontwikkelen, testen en evalueren op haalbaarheid, praktische toepasbaarheid en verdienmodel waarin ook rekening wordt gehouden met stapeling met GLB en/of andere publieke financiering. 
  2. Het opstarten van vijf gebiedsgerichte praktijkpilots waarin boeren, marktpartijen en eventuele andere relevante stakeholders een samenwerking aangaan om zo in de praktijk te leren wat nodig is om tot succesvolle projecten te komen met een reëel verdienmodel voor de boer. 
  3. Het ontwikkelen van efficiënte en effectieve Monitoring, Rapportage en Verificatie (MRV) welke is afgestemd op relevante ontwikkelingen in de EU: A. Het ontwikkelen van een protocol voor effectieve en efficiënte monitoring, rapportage en validatie als basis voor verificatie van de koolstofvastlegging, waarbij gebruik gemaakt wordt van al bestaande methodieken. Het beter berekenen en voorspellen van koolstofvastlegging en toetsing van tools hiervoor in de praktijk. C. Het testen in de praktijk van het ontwikkelde protocol voor efficiënte en effectieve monitoring van koolstofvastlegging. d. Het onderzoeken van het gebruik van Remote Sensing (RS) data en technieken ter optimalisatie van het MRV protocol en het testen in de praktijk van technieken die al praktijkrijp zijn. 
  4. Het communiceren van de resultaten van het project (kennisverspreiding) naar doelgroepen die relevant zijn voor uitrol en opschaling zoals boeren, beleidsmakers, adviesorganisaties en potentiële financiers.

Beoogd resultaat

In dit project worden verdienmodellen voor koolstofvastlegging ontwikkeld en opschaalbaarheid getoetst in een gebiedsgerichte aanpak in Zuid-Nederland. Voor deze verdienmodellen wordt de betrouwbaarheid van koolstofvastlegging verbeterd, wordt een (kosten)efficiëntere en effectievere monitoring ontwikkeld en wordt de businesscase getoetst in vijf praktijkpilots. Resultaat is dat koolstofvastlegging in de landbouw een klimaatdienst wordt die betrouwbaar, robuust en schaalbaar is, zodat hiermee enerzijds een nieuw verdienmodel ontstaat voor boeren en anderzijds boeren een bijdrage leveren aan het aanpakken van klimaatmitigatie.

Website: moet nog komen

Projectleider

Projectleider
Marjon Krol
ZLTO
06-5336 3937

Partner(s)

Partner(s)
Penvoerder: Coöperatief Collectief Agrarisch Natuurbeheer West-Brabant
ZLTO
Louis Bolk Instituut
André Slootmaker - akkerbouwer (Koolstofboeren Windpark Krammer)