Verduurzamen gewasteelt met Micro-Wieren

Uitvoeringsperiode: 01-08-2018 t/m 01-07-2021
Regio: NL-326 Groot-Amsterdam
Status: Afgerond

Beschrijving project (project is afgerond)

Probleem

In het laboratorium is aangetoond dat een specifiek geselecteerde soort microwieren een gunstig effect heeft op plantengroei. De productie van deze microwieren en het effect op de groei van verschillende gewassen is echter nog niet in de praktijk onderzocht.

Aanpak

Deze soort wordt volgens een bijzonder proces op  een productielocatie gekweekt, waarbij de reproduceerbaarheid van de biomassa wordt onderzocht. Er wordt getest of microwieren dezelfde functionaliteit en samenstelling behouden als ze onder andere omstandigheden worden geproduceerd. Bij de deelnemende telers wordt onderzocht of het concept, de kweek en de toepassing van de biomassa, reproduceerbaar is en wat de effecten zijn op de plantengroei

Eindresultaat

Micro-wieren (micro-algen) worden door AIN (Algae Innovations Netherlands) in bassins gekweekt en toegepast als groeiverbeteraar voor sier- en consumptiegewassen. De positieve werking van dit micro-algenproduct, AquaPhyto, op de ontwikkeling van planten was al op kleine schaal aangetoond. In het POP3 ontwikkelingsproject ‘’Verduurzamen van gewasteelt met micro-wieren’’ is de functionaliteit en reproduceerbaarheid van AquaPhyto getoetst in relatie tot de bandbreedte van de kweekcondities. De werking van het product op de groei van verschillende gewassen is bij een aantal telers onder praktijkomstandigheden getest. Het beoogde concept vormt een uitstekend alternatief voor het verduurzamen van  gewasteelt en het verminderen van het gebruik van gewasbeschermings- en bestrijdingsmiddelen.

Tijdens het POP3 project  is vastgesteld dat de werkzaamheid van de micro-algen  gebaseerd is op de interactie die ontstaat tussen bodem/substraat, omgevingsfactoren en de plant. De micro-algen, een levend product, werken via andere mechanismen dan fertilizers en  gewasbeschermingsmiddelen.

Het zijn met name deze eigenschappen van de micro-algen die een rol spelen bij de toepassing als plantenvoeding. De micro-algen stimuleren vanuit hun natuurlijke habitat de werking van plantrelevante micro-organismen in de bodem/substraat met als gevolg dat de mineralenhuishouding in de bodem verbetert en de opname van mineralen door de plant bevordert wordt.

De reproduceerbaarheid van deze functionaliteit is aangetoond door in de praktijk bladanalyses  tijdens de groeicyclus bij verschillende planten uit te voeren. Niet alleen is de generieke stimulerende functie bij verschillende plantensoorten aangetoond maar ook de reproduceerbaarheid binnen een en dezelfde soort tijdens de groeicyclus.  Daarbij zijn planten van de controlegroep (zonder micro-algen) vergeleken met planten die micro-algen toegediend hebben gekregen.

De consistentie van het kweekproces gedurende het groeiseizoen is met name getoetst op basis van analyses van  de samenstelling van het micro-algen (eind)product. Gewijzigde procescondities van het kweekproces heeft tot gevolg dat ook de (mineralen)samenstelling van het eindproduct zal gaan variëren. In het project is onder praktijkomstandigheden aangetoond dat de toepassing van de micro-algen een positief effect heeft op de groei van uiteenlopende gewassen.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=nOTCSJO6_K4&list=PLJimhxV6dr6d5tU7xnm8IAepxdhAri6_Z&index=3

Website: http://www.greenport-aalsmeer.nl/nieuws/europese-steun-voor-project-rondom-verduurzamen-van-gewasteelt-met-micro-wieren/

Bij de foto: Links bamboeplanten behandeld met specifieke micro-algen, rechts de onbehandelde controlegroep.

Projectleider

Projectleider
Robert Baard
Algae Innovations Netherlands B.V.
06 - 23 02 22 65

Partner(s)

Partner(s)
E. de Vos / Corn.Bak B.V.
J. Oldegarm /Van der Stelt Beheer B.V.
M. van der Hoorn / Van der Hoorn Orchideeen B.V.
S. Stelder / Universiteit Amsterdam, faculteit der Natuurwetenschappen
J.W. Donkers / Greenport Aalsmeer