Verduurzaming van de aardappelteelt in Flevoland

Uitvoeringsperiode: 15-01-2019 t/m 31-12-2021
Regio: Flevoland
Status: Afgerond

 

Doel

De verdere verduurzaming van de aardappelteelt in Flevoland wordt gerealiseerd door het vergroten van het areaal waarop robuuste rassen worden geteeld, die minder of niet gevoelig zijn voor Phytophthora. Boeren kiezen nu nog niet altijd voor deze rassen.

Aanpak

Om boeren kennis te laten maken met deze vaak nieuwe rassen wordt een demonstratieveld aangelegd, voorlichtingsmateriaal ontwikkeld en worden bijeenkomsten voor akkerbouwers en ketenpartners georganiseerd.

In samenwerking met deskundigen zal resistentiemanagement worden geïmplementeerd om ervoor te zorgen dat de beschikbare resistenties behouden blijven.

Op deze manier realiseren we aan het einde van de projectperiode:

  1. Een toename van het areaal aan robuuste aardappelen in Flevoland met 500 hectare.
  2. Een toename van de kennis over de verschillende robuuste rassen bij 250 akkerbouwers.
  3. Een toename van het bewustzijn over het belang van resistentiemanagement bij 250 akkerbouwers.

Eindresultaat

de doelen van dit project zijn:

  1. De introductie van robuuste rassen in de (biologische) aardappelteelt, op een verantwoorde wijze (dus met resistentiemanagement) versnellen, zodat in 2021 (bijna) alle biologisch geteelde aardappels in de Flevopolder robuuste rassen zijn. Dit is naar verwachting ongeveer 1000 hectare. De activiteiten uit het project hebben bijgedragen aan de vertrouwdheid met robuuste rassen in de gehele keten. Er is veel aandacht geweest voor resistentiemanagement wat er toe heeft geleid dat het bewustzijn hieromtrent groot is in de biologische akkerbouw. Het areaal biologisch gecertificeerde aardappelen in 2021 bedroeg uiteindelijk ruim 1100 ha. Het gebruik van robuuste rassen heeft bijgedragen aan een groter groei in areaal dan was voorzien. De inschatting was dat 80% hiervan robuust geteelde aardappelen zijn. Een mooi resultaat. 100% wordt (nog) niet behaald, doordat de vraag naar niet-robuuste rassen er nog steeds is. Met name in aardappelen bedoeld voor de export en verwerking. 
  2. Een succesvolle introductie van robuuste rassen maakt behoud van de biologische aardappelteelt mogelijk én de overstap van gangbare naar biologische (aardappel)teelt aantrekkelijker. Dit draagt bij aan een lager middelengebruik en zo aan een schonere bodem en water. Ook onder gangbare aardappeltelers is de bekendheid met robuuste rassen toegenomen. Rassen die nu zijn geïntroduceerd in de biologische teelt en succesvol zijn, vinden langzaamaan ook hun weg naar de gangbare teelt. Het gebruik van robuuste rassen in de gangbare teelt kan leiden tot een afname in middelengebruik tot wel 90%. Dit brengt enorme voordelen met zich mee voor een schonere bodem en schoon water. Het aantal biologische akkerbouwbedrijven in Flevoland is in de periode van 2017 tot 2021 gestegen van 143 naar 1953 Dit terwijl het totaal aantal agrarische bedrijven in Flevoland is gedaald van 1697 naar 1649. Dit laat zien dat de biologische landbouw een steeds interessanter alternatief is voor Flevolandse boeren. De aardappelteelt is een belangrijke pijler onder het bedrijf voor biologische akkerbouwers. Meer zekerheid in deze teelt door robuuste rassen draagt dus bij aan de aantrekkelijkheid van biologische telen. Boeren die omschakelen oriënteren zich veelal goed op de biologische sector voordat zij die stap zetten door bijvoorbeeld de cursus omschakeling te volgen, de Biobeurs te bezoeken en vakliteratuur te lezen. 
  3. Het gebruik van robuuste rassen maakt de eventuele (illegale) inzet van koper als bestrijdingsmiddel bij de biologische aardappelteelt overbodig, vergroot de oogstzekerheid voor biologische aardappeltelers en creëert een duidelijke meerwaarde in de markt. Het kopergebruik is volledig uitgebannen uit de biologische aardappelteelt. De oogstzekerheid is toegenomen, wat leidde tot grootte oogsten in 2019 en 2020. De demovelden lieten zien dat de robuuste rassen leiden tot betere opbrengsten en dit hebben we ook teruggezien in de praktijk. Ook in de afzet hebben de robuuste rassen hun plek gevonden. Van de in Nederland geteelde biologische aardappelen die in Nederland werden verkocht als tafelaardappelen was in 2021 90% robuust.

Website: Robuuste aardappel | Bdeko

Projectleider

Projectleider
Roy Michielsen
Vereniging BDEKO
06-1003 2214

Partner(s)

Partner(s)
Bionext
Louis Bolk Instituut
WUR Open Teelten
Bio Academy