Verfijning rantsoenadvies rundvee

Uitvoeringsperiode: 01-01-2017 t/m 01-09-2018
Regio: NL-221 Veluwe
Status: Afgerond

Beschrijving project (project is afgerond)

Probleem

In de praktijk blijkt dat koeien op een bedrijf bij eenzelfde rantsoen en lactatiestadium toch melk produceren met een verschillend ureumgehalte (indicator voor de stikstofbenutting van koeien). 

Aanpak

Er wordt onderzoek gedaan naar gerichte voeding in relatie tot de erfelijke eigenschappen van de individuele om zo te komen tot een verlaging van het ureumgehalte. 

Eindresultaat

  • Het toepassen van de fokwaarden bij voeding gericht op het verlagen van ammoniakemissie is mogelijk. Er zijn goede ontwikkelingen gemaakt m.b.t. kengetallen, de doorbraak van deze maatregel is echter afhankelijk van of een melkveehouder erkenning krijgt voor eventuele ammoniak of methaan reductie. Anders komt er geen gewijzigd fokbeleid op het bedrijf
  • Het meten, cijfers zien en de dagelijkse praktijk bekijken, heeft in kennisontwikkeling en kennisuitwisseling zeker een meerwaarde voor de ondernemers om daar vervolgens managementmaatregelen op toe en/of aan te passen.
  • Een aanbeveling voor de verdere ontwikkeling van een voerconcept is om in gesprek met de voeradviseur en melkveehouder cijfers als individueel melkureum in de tank en fokwaarden voor ureum, aan te geven hoe deze te verkrijgen en te interpreteren zijn. Daarnaast is het belangrijk om mogelijke maatregelen beschikbaar te stellen en te kijken waar in de stikstofefficiëntie op het bedrijf in de totale bedrijfskringloop ruimte is voor verbetering naast een gezonde koe en goede melkproductie. Dit in combinatie met het aanhaken op andere actualiteiten die op het bedrijf spelen, zoals grondgebondenheid en eiwit van eigen grond, kan een win-win situatie opleveren voor meerdere milieudoelen.

Website
https://www.dlvadvies.nl/nieuws/verband-ruwvoermanagement-en-ammoniakemissie/720

Projectleider

Projectleider
Paul Blokker
DLV Advies
06-2746 2125

Partner(s)

Partner(s)
CAH – Vilentum
CRV
Melkveebedrijf Oolman
Schothorst Feed Research