Verminderen ondergrond-verdichting

Uitvoeringsperiode: 01-01-2018 t/m 31-12-2020
Regio: NL-221 Veluwe
Status: Afgerond

Beschrijving project (project is afgerond)

Probleem

Bodemverdichting is een sluipend proces dat leidt tot de toename van afspoeling, de afname van het waterconserverend vermogen van de bodem en een afname van de opbrengst. Bodemverdichting wordt verergerd door bewerking van het land met zware machines, bij natte (weers)omstandigheden of door een eenzijdig bouwplan met ondiep wortelende gewassen.

Aanpak

In dit project gaan loonwerkers en hun klanten (hoofdzakelijk melkveehouders) samen een kennis- en ontwikkeltraject in welke  is gericht op het voorkomen en het opheffen van bodemverdichting.

Eindresultaat

Het centrale doel is om proces- en technische innovaties te ontwikkelen en toe te passen om bodemkwaliteit leidend te laten zijn in de dienstverlening van loonwerkers aan agrariërs met als doel een transitie naar een duurzaam bodembeheer.

  1. Herkennen en erkennen van ontstaan ondergrondverdichting en de oorzaken daarvan.
  2. Gezamenlijk strategieën ontwikkelen en toepassen om ondergrondverdichting te voorkomen.
  3. Gezamenlijk strategieën ontwikkelen en toepassen om ondergrondverdichting op te heffen.
  4. Het communiceren van de resultaten met de sector.

De veldproeven dragen bij aan het ontwikkelen van strategieën om bodemverdichting te voorkomen en op te heffen. Tijdens de terugkoppelingen hebben loonwerkers ervaringen uitgewisseld. De bijeenkomsten met loonwerkers, klanten en experts zorgen voor inzicht bij agrariërs en loonwerkers in het ontstaan van bodemverdichting en de oorzaken daarvan. Ook de facebook- en twitterberichten dragen bij aan dat doel en resultaat. Het doorrekenen van de kosten en baten van maatregelen om ondergrondverdichting op te heffen en te voorkomen is een essentiële stap in het vertalen van de strategieën om bodemverdichting op te heffen in businessmodellen.

De project resultaten zijn verwerkt in een factsheet waarin de ontwikkelde kennis is bijeengebracht en wordt ingegaan op de gevolgen, preventie en opheffen van bodemverdichting. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de kosten en baten van maatregelen om bodemverdichting te voorkomen en hoe investeringen van de loonwerker terugverdiend kunnen worden in samenwerking met de agrariër (businessmodel). De factsheet is gepubliceerd op de website van het CLM: Factsheet Bodemverdichting (clm.nl)

Projectleider

Projectleider
Joost Lommen
CLM
0345 - 470 758

Partner(s)

Partner(s)
Cumela
Universiteit Wageningen
Van Hal - Voorst