Versterking van korte ketens op de Veluwe en IJssel vallei

Uitvoeringsperiode: 01-06-2018 t/m 01-10-2020
Regio: NL-221 Veluwe
Status: Afgerond

Projectbeschrijving (project is afgerond)

Probleem

Er wordt ingespeeld op een behoefte van consumenten en toeristen, die het als gemis ervaren dat er geen lokale streekeigen producten, en biologische producten te koop zijn op centrale plekken in het dorp, zoals de weekmarkt. Door in te spelen op deze behoefte geven de gemeenten een positief voorbeeld naar de plaatselijke horeca en winkeliers. De Veluwe heeft –als vakantiebestemming- behoefte aan een fris imago.

Aanpak

De gemeente stimuleren een korte keten aanpak voor promotie en versterking van streekeigen Veluwse producten en de samenwerking tussen lokale voedselproducenten, afnemers, en organisaties. Er wordt gestreefd naar concrete innovatieve projectplannen, die leiden tot afstemming van vraag en aanbod van streekproducten en tot een kortere keten.

Eindresultaat

De uitgevoerde activiteiten hebben bijgedragen aan de doelstellingen van het projectplan door het identificeren van kansen en knelpunten in korte ketens, het bij elkaar brengen van relevante spelers, het gezamenlijk zoeken naar oplossingen en het opzetten van concrete samenwerkingsverbanden en het uitwerken en schrijven van projectplannen. Concreet hebben de uitgevoerde activiteiten als volgt bijgedragen:

  • Het erkennen en promoten van de meerwaarde van streekgebonden producten bij afnemers (horeca/restaurants) heeft geleid tot het bij elkaar brengen van ondernemers en het onder de aandacht brengen van succesverhalen van korte ketens.
  • Het uitbreiden van de bestaande samenwerking met streekproducenten en afnemers (bijvoorbeeld horecabedrijven, de weekmarkten en restaurants) heeft geleid tot een verdere professionalisering van de korte keten.
  • Het vanuit de samenwerking ontwikkelen van een visie over de aanpak van korte voorzieningsketens heeft geleid tot een groter inzicht in de knelpunten (bijv. logistiek of landbouw- en voedselbeleid) en mogelijkheden om die knelpunten weg te nemen, waardoor een duurzame en toekomstbestendige keten ontstaat.
  • Het vergroten van de afzetmogelijkheden heeft geleid tot het bieden van inkomstenperspectief voor agrariërs en het vergroten van de leefbaarheid in de kernen. Gezamenlijk wordt zo de relatie tussen producent en consument versterkt.
  • Het faciliteren van samenwerking tussen de producent en andere partijen in de keten heeft geleid tot het zichtbaar maken van streekproducten voor de consument en tot een versterking van de positie van streekproducten in de voorzieningsketen.

 

Projectleider

Projectleider
René de Bruin
VOF Streekwijzer
06-51286088

Partner(s)

Partner(s)
Gemeenten Epe, Heerde en Voorst
Natuurboerderij Villa Bakhuis
Rabobank Noord Veluwe
Stichting Erkend Veluws Streekproduct