Projectbeschrijving
Probleem
In de gangbare bollenteelt en veeteelt wordt gebruik gemaakt van agro chemie. De uitdaging hierbij is hoe er een ‘omdenken’ of ‘procesinnovatie’ tot stand kan worden gebracht met minder chemiegebruik en daarbij de ervaring opdoen dat bodem én gewassen uiteindelijk kwalitatief versterken en het verdienmodel voor bollenteler en veehouderij positief ontwikkelt.
Aanpak
- Natuurlijke facilitering van gewasontwikkeling: kruidenrijk mengsel, compost en gebruik van sporen elementen ipv chemie. De doelstelling is om de huidige programmering in de gangbare landbouw en veehouderij gebaseerd op agrochemische stimulering van gewasontwikkeling en bestrijding van ziekten en plagen, geleidelijk om te buigen naar natuurlijke facilitering van gewasontwikkeling. Door samenwerking met de natuur vanuit begrip voor natuurlijke processen en onderlinge samenhang ontstaat natuurlijke overvloed aan hoogwaardige producten in teelten nagenoeg vrij van ziekten en plagen.
- Onderlinge samenwerking, inzicht en afstemming bollentelers en veehouders (kleigronden). De doelstelling van is om de bloembollentelers met een reizende bollenkraam, in combinatie met de melkveehouders van wie zij land huren, te laten ervaren dat wanneer beide partijen bereid zijn om te investeren in natuurinclusieve teeltwijzen, zij beiden er de voordelen van plukken. Bovendien dat de aanpassingen in werkwijzen geen grote investeringen vergen, maar vooral de bereidheid én inzicht om de werkzaamheden op elkaars behoeften af te stemmen.
- Brede Kennisdeling in de gehele keten; van bodem tot bord. Dit heeft ten doel grondgebruikers ervan te doordringen dat vitale gewassen alleen groeien op een bodem met een gezond en divers bodemleven. Voeding is de sleutel tot een vitaal bodemleven. Het is het bodemleven dat de gewassen voedt en beschermt. Bij bestrijding van ziekten en plagen is het zaak dat men juist niet de gewenste organismen om zeep helpt.
De 5 principes om te komen tot een vitaal bodemleven zijn:
- Maximaliseer de aanwezigheid van levende plantenwortels om bodembiologie te voeden, niet alleen gedurende het teeltseizoen, maar ook in perioden dat er geen gewassen worden verbouwd;
- Minimaliseer verstoring van de bodem. Niet alleen door bewerking maar bijvoorbeeld ook door verkeer.
- Houdt de bodem zoveel en zo lang mogelijk bedekt, met groenbemesters, (tussen)gewassen, mulch e.d;
- Maximaliseer biodiversiteit in flora en fauna op en rond de percelen, inclusief struiken & hagen vr vogels;
- Introduceer vee op de percelen, bijvoorbeeld door begrazing van groenbemesters.
Resultaat
Werkenderwijs de agrarische ondernemers mee te nemen op een ervaringstocht naar herstellende/regeneratieve landbouw. Het project betreft in essentie 3 combinaties van bollentelers en veehouders waarbij de proefvelden (kleigronden) met natuurlijke alternatieven voor chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest wordt bewerkt. Door gebruik van o.m. sporenelementen zal getracht worden aan te tonen dat zowel bodemleven als bodem verbetert en tegelijkertijd de gewassen weerbaarder worden tegen ziektes en virussen. Het doel hiermee is een vermindering van min. 20% chemische middelen. Plant én bodem zijn één doorlopende systeem/kringloop en verbeteren kwalitatief, waarbij kosten efficiency optreedt, hogere opbrengst van gewassen worden behaald en een gezondere omgeving ontstaat. Met regeneratieve landbouw naar een gezondere kringloop.
Website: www.youtube.com/watch?v=X9hrv3d-yv8