Voedselregio Rijn, IJssel en Linge, voor een (h)eerlijk regionaal product

Uitvoeringsperiode: 01-03-2017 t/m 03-05-2018
Regio: NL-226 Arnhem/Nijmegen
Status: Lopend

Projectbeschrijving (project is afgerond)

Probleem

De huidige ontwikkeling wat betreft de productie en afname van regionaal voedsel lijkt te stagneren en beperkt te blijven tot een relatief kleine niche. Daarom heeft het project als doel de markt van lokaal voedsel een stevige stimulans te geven door het oprichten van één of meer samenwerkingsverbanden die (de zakelijke) vraag en aanbod duurzaam verbinden. In combinatie met ondersteunend beleid van de betrokken gemeenten en de betrokken ondernemers zelf, moet leiden tot een substantiële groei van de bekendheid met en de vraag naar lokaal voedsel. 

Aanpak

De gemeenten zetten een regionale voedsel coördinator in, die

  • Een verkenning uitvoert naar markt en krachtenveld
  • Een enquête regionaal voedsel uitvoert

  • Korte ketens en samenwerkingsverbanden stimuleert

  • Een regionaal Voedselevent organiseert

Eindresultaat

Het project heeft bij ondernemers, overheden, organisaties en onderwijs lokaal voedsel op de agenda gezet. Gedurende een jaar heeft de voedselcoördinator onderzoek gedaan naar en verbindingen gelegd tussen producenten, distributeurs, verwerkers, retail, horeca, bedrijven, zorginstellingen op het gebied van lokaal voedsel. Lokale overheden en organisaties van belangenbehartigers zijn daar intensief bij betrokken evenals het lectoraat Stadslandbouw van Hogeschool Van Hall Larenstein.

Tijdens het proces heeft de voedselcoördinator onderzoek en organisatie van mogelijke samenwerkingsverbanden in de regio gestimuleerd. Er zijn negen mogelijk korte ketens en andere vormen van samenwerking verkend. Zeven daarvan hebben aanleiding gegeven tot meer concrete vervolgprojecten. Het samenwerkingsverband Korte Keten Zeldzame Rassen is vastgelegd met een overeenkomst.

Wat betreft ondersteunend of flankerend beleid heeft de gemeente Arnhem de subsidieregeling voor stadslandbouw en lokaal voedsel gecontinueerd. Met de in september 2017 vastgestelde visie Stadslandbouw en Regionaal Voedsel heeft Arnhem ook beleidsmatig een duidelijk kader neergezet waarvan de ambities ook worden meegenomen in het programma Arnhem Circulair. Tegelijkertijd heeft Natuurcentrum Arnhem voor de komende jaren een duidelijke opdracht voor een educatief aanbod over voedsel en gezondheid richting kinderen in het basisonderwijs.

 

Projectleider

Projectleider
Marie Baartmans
Happyland
06-31270683

Partner(s)

Partner(s)
Gemeenten Arnhem, Renkum, Lingewaard, Overbetuwe en Rheden
Stichting Erkend Veluws Streekproduct
Stichting Ortus / Kweekland
Streekproducent De Horsterhof
Zuivelboerderij IJsseloord