Vooruit met de geitenbok (Duurzaam bokjesvlees)

Uitvoeringsperiode: 01-02-2018 t/m 31-12-2019
Regio: NL-230 Flevoland
Status: Afgerond

Beschrijving project (project is afgerond)

Probleem

Het probleem is dat er in Nederland niet of nauwelijks bokjesvlees wordt gegeten. Verder is er door een exportverbod, geen of maar zeer beperkte afzet mogelijk voor de bokjes. De overtollige bokjes kan de geitensector daarom niet of moeilijk afzetten. Dat betekent dus geen opbrengst versus de kosten voor de huisvesting, verzorging en transport van de bokjes die daardoor het rendement van deze sector drukken.

Aanpak

  • Onderzoek naar welke aspecten bijdragen aan een product met een constante kwaliteit dat aansluit bij de marktwensen (optimale leeftijd van de bok voor slacht en bewerking, welke delen voor welk marksegment etc.).
  • Onderzoek naar op welke wijze het bokjesvlees het beste kan worden geprofileerd in de verschillende marksegmenten.
  • Het in kaart brengen en de haalbaarheid bepalen van de verzorgingsaspecten bij het afmesten van de bokken.
  • Het ontwerpen van een rendabele business-case voor deze sector.

Eindresultaat

Het mesten van de bokjes is succesvol verlopen door een goede samenwerking van Alpuro en de geitenboeren. Het verkopen van het bokkenvlees via een webshop van Nice to Meat is teleurstellend geweest. Dat heeft ons er ook toe aangezet om We Design Food te vragen concepten met bokkenvlees te bedenken voor de horecasector. Ze zijn hierin geslaagd. De kostprijsberekening voor de horecasector werd daarbij afgegeven. Met de restpartij bokken zijn door het bedrijf De Kroes in Almere twee gerechten gemaakt volgens het concept van We Design Food; stoof en rendang. En twee gerechten waarmee in de horeca snacks verkocht konden worden. Deze hele partij gerechten werd opgeslagen in een vrieshuis. Door de coronacrisis kregen wij deze gerechten in het voorjaar van 2020 niet verkocht en de geitenboer besloot deze gerechten aan de horeca te schenken. Door bemiddeling van Nice to Meat heeft Vermaat catering deze hele partij overgenomen en de geitenboer een onkostenvergoeding gegeven voor deze partij bokkenvleesgerecht.

Biogoatmeat en Horizon Flevoland (duurzaam bokkenvlees Flevoland) besloten de handen ineen te slaan en een plan te maken voor de voortzetting van onze projecten. Twee jaar een POP3 project uitvoeren en aan het einde van de projecten zichtbare resultaten zien is mooi maar de continuïteit was niet gewaarborgd voor de toekomst. Hiervoor hebben wij een voorstel gemaakt en dit voorgelegd aan het Melkgeitenplatform Nederland. Zij hebben de ernst en de behoefte van ons voorstel tot zich genomen maar waren niet bereid te financieren. Voor de continuïteit van de samenwerking van de partners in ons project heeft Alpuro Breeding de website overgenomen en hebben wij het project met goede resultaten afgesloten. Hiervoor hebben wij met de Aeres Hogeschool een mooi boekwerkje van gemaakt

Website: Home - Vooruit met de geitenbok

Projectleider

Projectleider
Karin Senf
Horizon Flevoland
06 - 20 20 96 13

Partner(s)

Partner(s)
C. Pronk Geitenhouderij
Hogeschool Dronten
Instral B.V.
Maatschap Smit Geitenhouderij
Nice2Meat B.V.
Van de Raa Meat & More