Vruchtbare Kringloop Overijssel: innovatie door samenwerking

Uitvoeringsperiode: 15-06-2016 t/m 01-07-2019
Regio: Overijssel
Status: Afgerond

Beschrijving project (project is afgerond)

Probleem

De nutriënten kringloop in de regionale melkvee sector is niet gesloten; de bodem- en waterkwaliteit is onvoldoende.

Aanpak

  • In het kader van DAW (Deltaplan Agrarisch Waterbeheer) wordt in het doorlopende project een innovatieve combinatie gemaakt van het ontwikkeling en praktijkrijp maken van nieuwe modules / producten, een provincie-breed basisprogramma naast een gebiedsgerichte aanpak.
  • Er wordt nauw samen gewerkt tussen agrariërs en diverse partijen als waterschappen, het waterbedrijf Vitens, de Universiteit Wageningen, voerleveranciers en andere relevante experts op gebied van innovatie en bedrijfsvoering.

Eindresultaat

De WUR analyseerde van 247 deelnemende melkveebedrijven de KringloopWijzer. Uit de analyse blijkt onder meer:

  • De Overijsselse bedrijven zijn door blijven groeien wat betreft oppervlakte en omvang. Per ton kg melk is de ammoniakemissie gelijk gebleven. Door de groei van de bedrijven, is de totale emissie per bedrijf wel gestegen. Melkveehouders dienen meer te sturen met het rantsoen om de emissie verder te beperken.
  • Het gras heeft de laatste jaren een hoger RE-gehalte waardoor het een uitdaging wordt om dat eiwit goed te benutten. Het aandeel mais in het rantsoen is vanwege de derogatienorm gedaald van 30% in 2014 naar 23% in 2019, terwijl de energie in maïs juist nodig is om het eiwit in gras goed te benutten.
  • Het aantal weidebedrijven is sinds 2014 met 16% toegenomen. Naast dat beweiding goed is voor het imago, draagt het ook bij aan de vermindering van ammoniakuitstoot.
  • De deelnemers zetten minder kunstmest in: op grasland van 155 kg stikstof/ha in 2014 naar 128 kg stikstof/ha in 2019. De deelnemers hebben hiermee goed geanticipeerd op de droogte.
  • Meer deelnemers kiezen tegenwoordig voor het verdunnen van mest. Verdunnen van mest zorgt voor betere benutting van de nutriënten omdat ze beter door de grond worden opgenomen en er minder emissie is. Zo blijven de nutriënten in het bedrijfssysteem en kan er via voer melk van worden geproduceerd

Vanaf 2025 moet 65 procent van het eiwit van eigen land of uit de regio komen. Gemiddeld over de jaren 2017-2019 voldoet 36 procent van de VKO-deelnemers aan de norm, nog eens 32 procent haalt de norm bijna. Hierbij is ervan uitgegaan dat alle aankoop van ruwvoer uit de regio komt. Het aandeel bedrijven dat aan de norm voldoet is lager dan in voorgaande jaren. Door de droogte zijn de laatste twee jaren de gewasopbrengsten laag waardoor het aandeel eiwit dat op het eigen land wordt geteeld ook daalt.

Website
http://agrarischwaterbeheer.nl/content/vruchtbare-kringloop-overijssel

Projectleider

Projectleider
Bert Muller
Agroaccent
06 - 11 18 48 48

Partner(s)

Partner(s)
Agrifirm Feed B.V.
ForFarmers
Friesland Campina
Rabobank Vaart en Vechtstreek
Vitens
Waterschappen Vechtstromen, Drents Overijsselse Delta en Rijn en IJssel