Vruchtbare Kringloop Overijssel: Kennisdelen schoon water

Uitvoeringsperiode: 01-09-2019 t/m 31-12-2021
Regio: Overijssel
Status: Afgerond

 

(Project is afgerond)

Doel

Op dit moment is de waterkwaliteit in Overijssel op nog niet alle plaatsen goed genoeg. Ook te natte of juist te droge gronden vormen een uitdaging. We willen agrarische ondernemers meer inzicht geven in thema’s als bodembeheer en waterkwaliteit- en kwantiteit om effectief en efficiënt om te gaan met de uitdagingen van nu en straks.

De ervaringen van Vruchtbare Kringloop Overijssel en Vruchtbare Kringloop-projecten in andere regio’s zijn positief en geven aanleiding om de huidige aanpak en opzet door te ontwikkelen, waarbij de resultaten en ervaringen uit de verschillende projecten worden gebruikt.

Door dit nieuwe project krijgen huidige, maar ook nieuwe deelnemers, de kans om hun kennis rondom voldoende en schoon water, bodem, klimaatdoelstellingen en omgevingsbeleid te verdiepen. Door hen handelingsperspectieven te geven, kan ook daadwerkelijk verandering op hun eigen erf teweeg gebracht worden.

Aanpak

In studie- en kennisgroepen doen deelnemers kennis op over het sluiten van de mineralenkringloop op hun bedrijf en het efficiënt benutten van nutriënten. Door de cijfers van de KringloopWijzer met elkaar te vergelijken krijgen boeren meer zicht op effectieve maatregelen. Het vervolg van Vruchtbare Kringloop Overijssel bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Verdiepen van kennis van de ‘voorlopersgroep’, hiervoor worden kennisgroepen opgericht waarin deelnemers zich onder leiding van een expert verder verdiepen in een zelfgekozen, relevant thema. Een bedrijfsbezoek met persoonlijk ontwikkelplan is onderdeel van de kennisgroep.
  2. Nieuwe of bestaande deelnemers (melkveehouders, akkerbouwers en/of loonwerkers) kunnen ook kiezen voor een studiegroep: In een studiegroep bespreken deelnemers met collega-melkveehouders, akkerbouwers of loonwerkers verschillende thema’s aan de hand van de KringloopWijzer. Men krijgt begeleiding bij het uitvoeren van bedrijfsspecifieke maatregelen.
  3. Regiobijeenkomsten online of offline over een actueel en relevant thema met een expert.
  4. Demonstratieactiviteiten, een demoveld waarop een nieuwe teelt en/of nieuwe manier van grondbewerking of bemesting wordt uitgevoerd organiseren bij iedere studiegroep
  5. Regelmatig een informatieve praktijkflits met informatie over activiteiten en interviews met experts.

Eindresultaat

Het doel van dit project was om aan de hand van praktijkmaatregelen te laten zien hoe water en bodem onderdeel zijn van het sluiten van de mineralenkringloop op een bedrijf. Het project wil daarmee bijdragen aan de volgende beleidsdoelen: 

  • Verhogen van efficiëntie bij de benutting van nutriënten waardoor de bodemvruchtbaarheid verbeterd wordt; 
  • Verbeteren van de bodemstructuur, -kwaliteit en de veerkracht van de bodem (minder kwetsbaar voor klimaatveranderingen) 
  • Verlagen van emissies naar de omgeving waardoor de (grond)waterkwaliteit verbetert;  
  • Het verder sluiten van de bedrijfskringloop 

De activiteiten die uitgevoerd werden om deze doelen te bereiken waren: 

  • Verdiepen van kennis van de voorlopers groep 
  • Verbreden van onderwerpen binnen de volgersgroep 
  • Kennisoverdracht met nieuwe melkveebedrijven 
  • Kennisoverdracht met akkerbouwers 
  • Themabijeenkomsten en Demonstratieactiviteiten 

De resultaten van KLW zijn besproken in de diverse groepen, waarna de deelnemers op bedrijfsniveau aanvullende maatregelen konden nemen. De kennis is vastgelegd in diverse kennisdocumenten en nog steeds van de website te downloaden. De trend van het nemen van maatregelen is te zien in de resultaten van de KLW’ers. Gerjan Hilhorst heeft hier een analyse van gemaakt en deze resultaten zijn gepresenteerd tijdens de 3 regiobijeenkomsten. Tot slot is hier een factsheet van gemaakt. Te downloaden via: Factsheet Vruchtbare Kringloop Overijssel

Website: www.vruchtbarekringloopoverijssel.nl 

 

Projectleider

Projectleider
Michaela van Leeuwen
LTO Noord
088 888 6666