Wageningen Eet Duurzaam

Uitvoeringsperiode: 01-01-2019 t/m 31-12-2021
Regio: NL-221 Veluwe
Status: Afgerond

Projectbeschrijving (project is afgerond)

Probleem

Het voorgaande project Wageningen eet Duurzaam  droeg ertoe bij dat er met veel energie een breed gedragen producentenplatform werd opgericht. Dit voortraject heeft een flinke investering gevraagd van de ketenpartijen en gemeente. Om maximaal effect te bereiken in het versterken van de korte keten wordt nu een vervolgstap  uitgevoerd, namelijk het professionaliseren van het platform, de gezamenlijke formulering van waarden en doelstellingen  en de uitvoering van drie concrete innovatieprojecten.

Aanpak

De realisatie van deze doelen dient de professionalisering van korte voorzieningsketens in de gemeente Wageningen door het creëren van nieuwe, robuuste verbindingen tussen
partijen/initiatieven, stimuleren van korte ketens tussen streekproducenten en consumenten in de regio, stimuleren van de afzet en zichtbaarheid van lokale producten en daaruit voortvloeiend een duurzamer voedselsysteem. Het voorgestelde project werkt aan drie thema’s:

  1. Versterking  van een meerwaarde-strategie, met nieuwe marktconcepten, nieuwe verdienmodellen of meerwaardecreatie, bijvoorbeeld via excursies.

  2. Vergroten van de zichtbaarheid en toegankelijkheid van duurzame, lokale streekproducten, bijvoorbeeld via het uitdragen van een gezamenlijke identiteit op streekmarkten en evenementen en daarbij middelen te delen.

  3. Versterken van de relatie tussen de universiteit Wageningen en streekproducenten, bijvoorbeeld via het aanbieden van nieuwe informatie- en afzetkanalen en gecombineerde (fiets)-arrangementen.

Eindresultaat

De doelstelling van het project was om bijdragen te leveren aan realisatie en innovatie van korte voorzieningsketens, door het gezamenlijk formuleren van een projectplan op basis van diverse praktijkervaringen en door uitvoering van innovatieprojecten.

Er hebben werksessies voor drie innovatieve pilots plaatsgevonden. Op basis daarvan is er een projectplan ontwikkeld voor de pilots, dat vervolgens is uitgevoerd. Het platform Wageningen Eet Duurzaam is gegroeid en vervolgens hebben de deelnemers een grote professionaliseringsslag gemaakt. Het samenwerkingsverband Wageningen Eet Duurzaam is door ontwikkeld tot de Vereniging StreekWaar, waarin producenten, verwerkers en aanbieders van lokale producten in diverse initiatieven en korte ketens samenwerken om de zichtbaarheid en afzet van lokale producten te vergroten. Hiervoor is een plan en professionele structuur uitgewerkt, om de toekomstige samenwerking, realisatie en innovatie t.b.v. korte voorzieningsketens te borgen

Website: https://wageningenduurzaam.nl/wageningeneetduurzaam/

 

Projectleider

Projectleider
Janneke Bruil
Gemeente Wageningen
06-5211 8998

Partner(s)

Partner(s)
Grebbeveld Schapen & Zo,
Het Bijenhuis Wageningen
Stichting De Hoge Born