Waterpark

Uitvoeringsperiode: 01-05-2017 t/m 19-04-2020
Regio: NL-338 Oost-Zuid-Holland
Status: Afgerond

Beschrijving project (project is afgerond)

Probleem

De landbouw staat economisch en ecologisch onder druk en de relatie met de maatschappij is kwetsbaar. Diverse opgaven zoals bodemdaling, peilaanpassing, wateroverlast, verzilting, klimaatverandering, landschapsverandering en voedselvoorziening zetten de grondgebonden landbouw in Zuid-Holland onder druk. Daarom moet er nagedacht blijven worden of er een nieuwe koers nodig is en of de positie van de landbouw veranderd moet worden. Uitgangspunt van het Waterpark is het creëren van een nieuw verdienmodel in het landelijk gebied waarin naast voedselproductie, waterbeheer, recreatie en landschapsbeheer een belangrijke rol hebben. Dit project heeft als doel om dit concept verder uit te werken voor 2 gebieden in Zuid-Holland.

Aanpak

Per gebied verkennen we welke mogelijkheden er zijn voor teelten, aanpassingen in het watersysteem en welke recreatief-toeristische meerwaarde het gebied kan krijgen. Ook onderzoeken we de financieringsmogelijkheden voor het Waterpark. Belangrijk is dat het initiatief vanuit het gebied zelf komt en dat de kansen die de eigenaren van de gebieden zien optimaal benut worden. Wanneer de ondernemers de eerste contouren hebben geschetst zullen ook het waterschap, gemeente en andere relevante stakeholders worden gevraagd om mee te werken aan de ontwikkeling van het waterpark.

Eindresultaat

De gesprekken met ondernemers, gemeenten, waterschappen, experts en andere omgevingspartijen hebben bijgedragen aan het in kaart brengen van mogelijke ontwikkelingsrichtingen op het gebied van voedselproductie, waterbeheer en landschapsbeheer, die potentie hebben de landbouwketen in geselecteerde gebieden te verduurzamen. Deelnemers hebben zelf gekozen in welke ontwikkelrichting zij zich wilden verdiepen.

Op basis van deze gesprekken is het vervolgprogramma bestaande uit kennis- en business-sessies opgesteld, waarin ondernemers op de verschillende thema's informatie hebben verzameld om deze verduurzaming in de praktijk te brengen. Hierbij staat duurzame agrarische productie centraal en zijn opties om te verbreden richting waterbeheer, natuurbeheer en recreatie verkend. Door middel van voorbeeldboeren en experts kunnen deelnemers hun eigen verdienmodel versterken.

Als het boeren lukt een duurzaam verdienmodel te ontwikkelen, zal dit bijdragen aan het in stand houden van de landbouwsector in geselecteerde polders op lange termijn. De uitrol van de geleerde lessen in de praktijk zal verschillen van bedrijf tot bedrijf. Belangrijk is dat er geen conceptplannen en doelen vanuit de overheid lagen en dat het aankwam op de kansen die de eigenaren van de gebieden zien om gezamenlijk aan gebiedsontwikkeling te werken. De ondernemers hebben de contouren voor het waterpark geschetst, waarna ook waterschap en gemeente en andere relevante stakeholders zijn gevraagd om mee te werken aan de ontwikkeling van het waterpark.

In de Kagerplassen heeft dit proces geresulteerd in de gebiedsbelofte "Natuurlijke Genieten". In Ouddorp in een plan van aanpak "Meten voor zoet water". De peilers natuur en recreatie hebben in Ouddorp in de eindconclusie minder aandacht gekregen.

De opgedane kennis is verzameld in het eindverslag van het project. LTO-Brochure_Waterpark-Zuid_Holland.pdf (imagro.nl)

Artikelen
Project Waterpark Zuid-Holland van start

Bron foto: Veenweiden Innovatiecentrum

Projectleider

Projectleider
Tamar de jager
LTO Noord
06-2266 9741

Partner(s)

Partner(s)
Diverse gemeenten
Provincie Zuid-Holland
Wageningen University and Research
Waterschap