Probleem
Het probleem stelt zich dat praktijkrijpe innovaties op gebied van weerbaar telen niet of nauwelijks tot bij de teler geraken. Daarnaast is het principe van ‘eerst zien, dan geloven’ zeker van toepassing wanneer een teler zomaar even gevraagd wordt om zijn volledige teeltstrategie aan te passen. Een andere manier van telen dan een tuinder gewend is, betekent namelijk een niet-gering risico voor zijn inkomstenstroom; én voor de kwaliteit van zijn eindproduct. Het probleem is dus dat kennisoverdracht zonder bewijs uit de praktijk nauwelijks impact heeft.
Aanpak
Het doel van dit project is om praktijkrijpe kennis over weerbaar telen in aardbei op een praktijkgerichte manier over te brengen op de teler. Het overbrengen van deze kennis volgt het principe van ‘eerst zien, dan geloven’. Hierbij is het de bedoeling dat in een (onbelichte) aardbeienteelt wordt opgezet waarbij er een specifieke ziektedruk (meeldauw) en plagendruk (witte vlieg) wordt verzorgd. In deze proefopzet zal op 1 innovatief substraat, met 2 Aardbeienrassen met hierop drie verschillende bemestingsstrategieën en inzet van biostimulanten en groene, preventieve middelen een weerbare aardbeienteelt gedemonstreerd worden. In de teelt wordt ook een extra inzet van nuttige insecten ingebracht, zodat de middelen ook in de context van een geïntegreerd pestmanagement systeem gedemonstreerd kunnen worden. De middelen die toegepast worden zijn innovatieve producten die sinds kort commercieel beschikbaar zijn.
De proefopzet is het instrument dat gebruikt wordt door de instructeurs en onderzoekers van Mertens en Botany en externe experten om de deelnemende aardbeientelers te onderwijzen in het weerbaar telen en de correcte, geïntegreerde toepassing van de gebruikte middelen.
- Gedurende de eerste 5 maanden zullen ter voorbereiding van dit project deelnemers geworven worden en de workshops en expertenpanels inhoudelijk en organisatorisch vormgegeven worden.
- Tijdens de proef zullen er tweewekelijks inloopdagen zijn voor de deelnemers, waarbij ze in de kas het gewas kunnen bekijken en op die manier praktijkgericht leren.
- Er zullen tijdens de proef een zestal workshops gegeven worden, waarbij de principes van weerbaar telen worden bijgebracht. In een interactieve setting zal worden ingegaan op de specifieke situatie van de verschillende telers. Via deelname aan de workshops zijn de telers na afloop in staat om vanuit hun eigen situatie een nieuwe teeltstrategie vorm te geven.
- Na afloop van de proef zal alle data geanalyseerd worden en zal een rapport worden opgesteld over het verloop van de proef en de conclusies en aanbevelingen naar de telers.
- Om de kennis laagdrempelig toegankelijk te maken wordt er een website gerealiseerd waarop de expertise en voortgang gedeeld wordt.
Beoogd resultaat
Planten die sterker en gezonder zijn leveren niet alleen een kwalitatief hoogwaardig consumentenproduct, maar zijn daarnaast ook minder vatbaar voor ziektes en plagen. Deze verbeterde ‘weerbaarheid’ zorgt ervoor dat er minder pesticiden nodig zijn tijdens de teelt, wat een positieve impact heeft op de duurzaamheid van onze land- en tuinbouw en de kwaliteit van ons voedsel. Onder de noemer ‘Weerbaar telen voor een duurzame toekomst’, wordt via een demonstratieproef (18 weken) innovatieve praktijkkennis over het gebruik van biostimulanten en organische meststoffen via workshops, proefbezichtigingen, presentaties van experten en data-analyses doorgegeven aan de aardbeiteler.
Website: Weerbare Aardbei demonstratieteelt