Weerbestendige Broccoli

Uitvoeringsperiode: 01-06-2018 t/m 31-12-2020
Regio: NL-322 Alkmaar en omgeving
Status: Afgerond

 

Beschrijving project (project is afgerond)

Probleem

Periodes met alternaria en schermrot komen in de broccoliteelt door toedoen van extreme weersomstandigheden regelmatig voor. Dit beinvloed in toenemende mate de afzet van de telers, daar door de klimaatsverandering de weersomstandigheden steeds extremer worden. Telers kunnen soms hun product vanwege te lage kwaliteit niet afzetten en moeten het dan vernietigen. Gedurende deze periodes gaat de retailmarkt over op het importeren van broccoli uit onder andere Spanje, omdat die op dat moment kwalitatief beter is. Ook worden de eisen die de afnemers aan het product respectievelijk de productiewijze stellen steeds meer aangescherpt.

Aanpak

Het testen van innovatieve teelttechnieken zoals het koppelen van meetgegevens aan voorspellingsmodellen. Dit model wordt gebaseerd op reeds bestaande modellen als Dacom en Gewis, Decision Support systemen welke plantcondities aan weersomstandigheden koppelen. Met deze technieken kan een intensieve en nauwkeurige monitoring van de broccoliteelt plaatsvinden, wat mogelijkheden biedt voor advisering over het gerichter inzetten van (groene)gewasbescherming.

Eindresultaat

De vragen over de invloed van de lokale klimaatomstandigheden op de groei van de broccoli waren de aanleiding om dit project te starten. In dit project is het klimaat gemeten middels perceelsspecifieke weerstations en is monitoring gedaan naar ziektedruk in de percelen. Daarbij is met name gefocussed op de alternaria schimmel. Dit is de grootste ziekteveroorzaker en ook slecht beheersbaar binnen de traditionele beheersmethoden. Uit de monitoring blijkt dat een aantal factoren zoals Relatieve luchtvochtigheid in het gewas en temperatuur te definiëren zijn als gunstig voor de ontwikkeling van de alternariaschimmel.

Daarnaast is in dit project onderzocht of de inzet van biostimulanten, plantversterkers en 2 meststoffen effect hebben op de weerbaarheid van broccoli tegen alternaria. Het gericht inzetten van meststoffen blijkt perspectief te bieden in de beheersing van alternaria. Door de toetsing van gericht watergeven in de vorm van dripirrigatie wordt er invloed uitgeoefend op het microklimaat in het broccoligewas. Deze techniek is getoetst. Daarbij kan geconcludeerd worden dat weliswaar sturing van het microklimaat mogelijk is maar dat de technische mogelijkheden in de broccoli teelt nog onderzoek nodig hebben.

Een ander aspect waar inzicht in wenselijk was, was de weerbaarheid van rassen. Vanuit praktijkervaring zijn er rasverschillen t.a.v. minder schade ondervinden van een ziekteschimmel of en insectenplaat. Echter inzicht in de weerbaarheid en in de mate van weerbaarheid ontbrak. In het project is inzicht gecreëerd en is duidelijk geworden dat er verschil is in weerbarheid en dat in beoordeling van rassen weerbaarheid nadrukkelijk moet worden meegenomen. Gestructureerde praktijkimplementatie van weerbaarheidsbeoordeling vindt plaats in studieclubverband.

Een belangrijke conclusie uit dit project is dat plantversterkers, biostimulanten en weerbaarheid weliswaar interessante onderzoeksrichtingen zijn maar nog niet klaar voor integrale praktijkimplementatie. Deze relatief nieuwe 'gereedschappen' in de teelt zijn niet een op een de vervanger voor oude 'gereedschappen'. Beloftes bieden geen zekerheid voor de toekomst en hebben de nodige rijping, scholing en training nodig. De broccolitelers hebben in dit project stappen gezet in verdere verduurzaming en gaan deze weg vervolgen. Maar het eindpunt van deze weg ligt in de verre toekomst en hoogstwaarschijnlijk is de weg naar duurzaamheid een weg zonder eindpunt met veel uitdagingen onderweg.

Website: Vertify - Weersbestendige broccoli

Projectleider

Projectleider
Johan Kos
Proeftuin Zwaagdijk
0228-56 31 64

Partner(s)

Partner(s)
C.W.M. Appelman & C.P. Appelman-Neefjes / P. Appelman & Zn.
M.P.J. Botman / KaaBee & Co.
Maatschap. G.J.M. de Wit & C.M.M. de Wit-Hauwert
Maatschap. M.M. Botman & A.G.M. Botman-Broersen
Maatschap. R.L.F. Verdonk & S.M. van den Berg,
N.A. Hoogendoorn