Probleem
High-tech intensivering van bedekte teelten staat onder druk door relatief hoge vraag naar energie, grondstoffen, en bijkomende CO2 uitstoot voor iedere hectare productie. Maatregelen om met minder energie eenzelfde kwalitatief hoog product te telen zijn wel bekend, maar vragen om meer strategisch teelt- en bedrijfsmanagement waardoor ze nog minimaal in de praktijk worden toegepast.
Aanpak
Het overschakelen op minder energie- en gasverbruik lijkt op het eerste gezicht een kwestie van investeren en uitvoeren. Niets is minder waar. Aardgas kan op ieder gewenst moment worden ingezet om acuut te sturen in het teeltklimaat. Als we dit vergelijken met inzet van duurzame maatregelen zoals vervangen van de minimum buis door luchtcirculatie, inzet van klimaatschermen, maximalisatie van verwarmingsoppervlak voor inzet warmtepompen, en temperatuurmanagement afstemmen op zon, concluderen we dat een duurzame teelt veel meer strategische benadering vergt doordat aardgas niet als ‘equalizer’ beschikbaar is. De noodzakelijke inzichten voor het telen met minder aardgas leiden inherent ook tot beter begrip van de interactie tussen klimaat binnen en buiten de kas. De telers kunnen door het buitenklimaat strategischer in te zetten zichzelf dus ook beter bewapenen tegen klimaatverandering. De eerste stap naar fossielvrij telen is het verlagen van piekverbruik en totaal verbruik aan aardgas. Daarom worden de demonstraties en kennisevents gericht op implementatie van bestaande kennis en het samenbrengen van deze bestaande kennis in een teeltstrategie. Waarbij de doelstelling is een significante verlaging van minimaal 35% in de demonstratie en deze kennis te verspreiden tijdens events en factsheets.
De doelstellingen voor dit project zijn dat zachtfruittelers in de provincie:
- Zich bewust zijn van het belang van duurzame bedrijfsvoering in de bedekte teelt van zachtfruit, en weten welke maatregelen op welke manier ingezet kunnen worden om duurzamere bedrijfsvoering te bereiken.
- Dat 50% van de ondernemers bekend zijn met best practices (technieken die bewezen effectief en inpasbaar zijn) voor het verminderen van CO2 voetafdruk van productie zonder verlies van opbrengst.
- Dat 30% van de ondernemers voldoende praktische kennis hebben om de best practices ook daadwerkelijk te kunnen toepassen.
- Dat 10% van de ondernemers de best practices op hun eigen bedrijf toepassen.
- De actieve deelnemers in kennisevenementen hebben inzicht in hun waterbalans, CO2 voetafdruk, nutriëntbalans en energiebalans.
Beoogd resultaat
Demonstratie en kennisverspreiding rondom fossielbewust telen in zachtfruit. Wanneer men zachtfruit kan telen met de helft van het aardgas, zonder daarbij concessies te doen aan teelttechnische en bedrijfseconomische resultaten, dan betekent dit een besparing van ruim 9.000.000 m3 aardgas ter waarde van ruim 16.000.000 kilo CO2 uitstoot. Inzet van duurzame maatregelen zoals vervangen van de minimum buis door luchtcirculatie, inzet van klimaatschermen, maximalisatie van verwarmingsoppervlak voor inzet warmtepompen, en temperatuurmanagement afstemmen op zon, leidt tot de conclusie dat een duurzame teelt een meer strategische benadering vergt doordat aardgas niet als ‘equalizer’ beschikbaar is.