Zeeuwse roots voor nieuwe zilte teelten

LEADER Midden- en Noord-Zeeland
Regio: Midden en Noord Zeeland, Zeeland
Status: Lopend

Gemeente Schouwen-Duiveland - Een zeegroenten teler en zeegroenten handelaar werken samen om minimaal twee, voor Zeeland, nieuwe gewassen, zeevenkel en zeebanaan, in Zeeland te telen.

In de teelt van de reguliere akkerbouw gewassen wordt het steeds moeilijker om geld te verdienen. Vanwege extreme weersomstandigheden en slechte marktprijzen staan diverse producten onder druk. Het akkerbouwbedrijf van de teler is gevestigd op een gedeelte van Zeeland dat aan verzilting onderhevig is.

De zeegroenten handelaar pioniert al 20 jaar in zeegroenten en zeewieren. Hij verhandelt zeegroenten van over de hele wereld, maar voornamelijk Nederland en België. Daar vinden de
producten hun weg naar restaurants, supermarkten en industrie.

De producten worden zowel vers als bewerkt of gedroogd en in allerlei verpakkingen geleverd. Naast de afzet van Nederlandse zeekraal is er een grote stroom zilte producten in het assortiment die worden geïmporteerd vanuit andere landen waaronder Frankrijk, Israël, Griekenland, Italië, Mexico en Australië. Deze producten worden geïmporteerd om meerdere redenen.

Er is vanuit Nederland niet voldoende aanbod om de volledige vraag te dekken, het seizoen in Nederland is niet lang genoeg (er is nog vraag naar de producten als er hier geen opbrengst meer is), en sommige producten worden wel in andere landen geteeld maar nog niet in Nederland.

Klanten hebben een sterke voorkeur voor een product dat in Zeeland is geteeld. Deze afnemers hechten vaak veel waarde aan het milieu, en vinden een zo klein mogelijke ecologische footprint belangrijk. Dit kan worden gerealiseerd door het opzetten van zilte teelten in Zeeland.

Anne Schreurs, Tel. 06 25 72 65 19
Marloes Slaakweg, Tel. 06 21 12 48 07
LEADER Midden- en Noord-Zeeland