Zeewier in gezonde melkveehouderij

Uitvoeringsperiode: 01-09-2018 t/m 30-09-2020
Regio: NL-322 Alkmaar en omgeving
Status: Afgerond

Beschrijving project (project is afgerond)

Probleem

De druk groeit om methaan uit de veehouderij te reduceren. In Nederland is de melkveehouderij de voornaamste bron van agrarische methaan uitstoot. Het voeren van zeewiersupplementen lijkt daarbij veelbelovend, maar er is nog weinig onderzoek naar de haalbaarheid ervan gedaan.

Aanpak

De praktische toepasbaarheid van Nederlands zeewier als voedingssupplement voor melkvee wordt onderzocht. Het onderzoek naar de waarde van wieren als supplement in het voer voor melkvee wordt via de volgende stappen uitgevoerd:

  • Uitvoeren van deskresearch.
  • Laboratoriumonderzoek naar de chemische samenstelling van wieren en inhoudsstoffen die de methaanvorming in runderen beïnvloeden.
  • Modelsimulaties om effecten waar mogelijk kwantitatief in te schatten.
  • In vitro onderzoek naar fermentatiesnelheid en methaanvorming.
  • In vivo proef: evaluatie in groepen melkkoeien.

Eindresultaat

Het project is in fases uitgevoerd, met als eerste fase een literatuur onderzoek naar geschikte zeewier soorten. Wageningen Livestock Research onderzocht de chemische samenstelling van elf zeewieren en testen deze op hun capaciteit om de methaanvorming in runderen te verlagen. Deze resultaten waren voldoende positief om over te gaan tot een experiment met het voeren van koeien. Het praktijkexperiment is uitgevoerd op de Dairy Campus in Leeuwarden. Gedurende tien weken zijn drie soorten zeewieren gebruikt namelijk: (1) Chondrus crispus, (2) Saccharina latissima en (3) 50/50 Fucus serratus + Saccharina latissima. Het zeewier werd in kleine doseringen aan het voer toegevoegd. Per zeewiersoort is vervolgens de methaanproductie gemeten. Naast de methaanproductie werden onder andere ook de hoeveelheid inname van het voer, de diergezondheid en de melkproductie gemonitord.

Bij het laboratorium onderzoek bleek een significante afname van methaan bij een aantal zeewiersoorten (5-10%). Dit resultaat kon echter niet gereproduceerd worden in het praktijk onderzoek. Daarin is geen reductie van methaanuitstoot naar voren gekomen, maar mogelijk is er wel sprake van toename van melkproductie.

Uit het onderzoek is naar voor gekomen dat de voeropname van de zeewier behandelingen gelijk was aan de voeropname van de controle groep zonder zeewier. Daarnaast is gebleken dat één zeewier behandeling leidde tot een significant hogere melkproductie (in aantal kilogrammen). Dit hangt sterk samen met een significant hogere lactose gehalte (in gram per dag) in deze melk. De vet en eiwit gehalten van de melk bij alle zeewierbehandelingen zijn onveranderd gebleven en waren gelijk aan de controle. Geen van de zeewier behandelingen had een effect op de enterische methaan uitstoot uit de pens via de bek en de neus van de koe. Een mogelijke verklaring hierbij is dat de dosering te laag kan zijn geweest om een merkbaar effect te meten.

Website

https://www.ltonoord.nl/project/zeewier-in-een-gezonde-melkveehouderij

Video: https://youtu.be/ejHAK4V4TFc

Projectleider

Projectleider
Gerben van Lenthe
LTO Noord
06-51378291

Partner(s)

Partner(s)
CONO Kaasmakers
De Heus Voeders
Hortimare
Projecten LTO Noord
Stichting BlueO2
Stichting GreenPort Noord-Holland Noord
Wageningen Livestock Research