Projectbeschrijving
Probleem
Producenten in de regio hebben een groeiende behoefte om lokaal producten af te zetten. Daarnaast is er een groeiende behoefte onder zorginstellingen om gezondere en meer verantwoorde maaltijden aan te bieden. Zo heeft Linge’s Zorglandgoed plannen om op haar eigen landgoed voedsel te verbouwen. Linge’s Zorglandgoed is echter niet in staat volledig zelfvoorzienend voedsel te produceren. Hiervoor ontbreekt de hoeveelheid beschikbare grond, het personeel en de middelen. Daarnaast is het primaire doel van deze voedselproductie een verantwoorde dagbesteding voor de bewoners te bieden. Grootschalige productie zou dat doel ondermijnen.
Aanpak
- Het opstellen van een samenwerkingsverband met minimaal een streekproducent, een gemeente en een zorginstelling
- Het formuleren van een projectplan voor een korte keten. Kenmerkend van deze korte keten is de combinatie van zelfvoorziening en levering van voeding door streekproducenten
- Het uitvoeren van een pilot, om te bepalen of een aantrekkelijke businesscase voor een korte keten haalbaar is, welke kennis of middelen mogelijk aanvullend nog nodig zijn en hoe deze businesscase op andere streekproducenten en zorginstellingen in de regio toegepast kan worden.
Resultaat
Het consortium formuleert een samenwerkingsverband en projectplan om de kleinschalige woonzorginstelling Linge’s Zorglandgoed te voorzien van gezond en duurzaam geteeld voedsel uit de directe omgeving in combinatie met eigen natuurinclusieve en zelfvoorzienende teelt, dat als dagbesteding wordt verbouwd door de bewoners van de zorginstelling. Na afloop van de looptijd van het project is een blijvende korte keten voorziening gerealiseerd, waaraan meerdere lokale leveranciers en afnemers kunnen deelnemen, doordat potentiële partners worden voorzien van een handreiking (op basis van de pilot), die helpt het marktconcept regionaal uit te zetten.
Website: www.zorgomvoedsel.nl