Zwammenkring regio Arnhem

Uitvoeringsperiode: 01-01-2018 t/m 01-07-2019
Regio: NL-226 Arnhem/Nijmegen
Status: Afgerond

Projectbeschrijving (Project is afgerond)

Probleem

Lokaal en op circulaire wijze paddenstoelen op reststromen produceren en ook lokaal afzetten: hoe kan dat binnen de regio Arnhem? Er zijn diverse uitdagingen o.a. op vlak van populariseren van paddenstoelen, seizoensfluctuaties in de vraag, korte-ketendistributie en regelgeving (reststoffen/afvalstoffen). Zwammenkring regio Arnhem streeft naar een netwerk van organisaties en mensen die een succes kunnen maken van paddenstoelen-op-reststromen als bijdrage aan voedselvoorziening met meerwaarde voor de lokale samenleving

Aanpak

Er wordt een plan gemaakt om lokale productie én consumptie van oesterzwammen en eventueel andere eetbare paddenstoelen tot ontwikkeling te brengen. De korte keten moet een toonbeeld worden van lokale circulaire economie. De initiatiefnemers gaan in gesprek met potentiële partners die ook waarde hechten aan voedselproducten die lekker, gezond, van dichtbij en circulair en inclusief geproduceerd zijn. Onderwerpen die op de agenda staan zijn onder meer: een strategie om jaarrond lokaal geproduceerde oesterzwammen op het menu te krijgen, alternatieve substraatgrondstoffen en circulariteit van de keten, logistiek en distributie, en de bedrijfseconomische en maatschappelijke meerwaarde van de productieketen.

Eindresultaat

De beoogde onderdelen van de planvorming zijn opgeleverd en de voorbereiding van de pilotfase van SpijkerZwam zijn gerealiseerd. De volgende resultaten zijn geboekt:

  1. Ambassadeurs voor oesterzwammen uit de korte keten in de horeca zijn gevonden en overeenkomsten met grote organisaties met bedrijfsrestaurants zijn gesloten.

  2. Er zijn intentie tot samenwerking met enkele leveranciers van ingrediënten en verwerkers voor foodproducten op basis van oesterzwammen

  3. De start-up Groene Rijders is kennispartner voor distributie van zwammen/producten;

  4. Voor de levering van natuurgras als substraatcomponent naast koffiedik in zowel pilot- als opschalingsfase is een samenwerkingsrelatie ontwikkeld met een groenaannemer

  5. Met hogeschool Van Hall Larenstein zal meerjarig worden samengewerkt in de experimentele ontwikkeling van vermicompostering van gebruikt substraat/oesterzwammycelium.

  6. De samenwerking tussen Hoeve Klein Mariëndaal is verder uitgebouwd met de intentie om samen te werken op vlak van activerend werk in de keten en ontwikkeling van een satellietlocatie met kweekcontainer.

  7. Gemeente Arnhem en Provincie Gelderland zijn de launching customers voor levering van koffiedik

De vervolgstappen zijn onderdeel van de vervolgfases van SpijkerZwam. Dit betreft de bouw van de pilotkwekerij, de koffiedikinzameling en de oesterzwamkweek. Dit moet uitmonden in de opgeschaalde centrale substraatproductie- en teeltlocatie en realisatie van alle andere ketenonderdelen.

Website: www.spijkerzwam.nl

Projectleider

Projectleider
Jan Hassink
Hoeve Klein Mariëndaal
06-5351 3977

Partner(s)

Partner(s)
Gemeente Arnhem
Stichting De Blauwe Wij(k) Economie -> Coöperatie SpijkerZwam U.A.
Stichting Hoeve Klein Mariëndaal