De Achterhoekse productbeleving. De verbinding tussen producent en consument.

Uitvoeringsperiode: 01-12-2021 t/m 31-12-2023
Regio: Gelderland
Status: Lopend

 

Projectbeschrijving

Probleem

Het voortraject heeft aangetoond dat ondanks het enthousiasme het afzetpotentieel van korte ketens in de Achterhoek niet wordt benut, vanwege een versnipperde aanpak van de afzet en verwerking, onvoldoende samenwerking en een gebrek aan kennis.

Aanpak

De concrete activiteiten zijn: 

  1. Het professionaliseren van de vraagzijde door het formuleren en uitvoeren van een totaal concept “Achterhoekse productbeleving”. Dit concept is gericht op het ontwikkelen van instrumenten (zoals story telling, blogs, sociale media-ads, etc). Daarmee krijgen consumenten informatie variërend van nice-to-know tot need-to-know. Zo ontstaat er meer bewustzijn en zullen consumenten vaker en meer lokale producten gaan kopen. Hiermee wordt de producent met de consument verbonden. 
  2. Het professionaliseren van de aanbodzijde door het formuleren en uitvoeren van een projectplan voor het versterken van de collectieve verwerking en afzet van producten via boerderijwinkels aan consumenten Dit wordt gerealiseerd door een gezamenlijk assortiment in de boerderijwinkels aan te bieden, het organiseren van pick-up points en via samenwerking met partijen in de retail, horeca en recreatie een “uithangbord” neer te zetten. Kortom door de versterking van de samenwerking in de korte keten en verbeteringsslagen in de bedrijfsvoering (merkontwikkeling, logistieke organisatie, marketing en communicatie) wordt een breder assortiment, een grotere afzetbereik en kostenreductie gerealiseerd. Dit alles heeft tot doel om een duurzame verwerking en afzet van lokale Achterhoekse producten via boerderijwinkels te realiseren.

Beoogd resultaat

Bestaande korte ketens in Lochem, Bronckhorst en Zutphen in de context van de hele Achterhoek professionaliseren door een Achterhoekse productbeleving neer te zetten. 

Eerder behaalde resultaten

Zie Korte Ketens in Lochem, Bronckhorst en Zutphen | Projecten Netwerk Platteland

Projectleider

Projectleider
Opdrachtgever/penvoerder: Marc Mobach
Gemeente Lochem
Uitvoerend projectleider: Marie Baartmans - Happyland
0573-289 115

Partner(s)

Partner(s)
Gemeente Bronckhorst en Zutphen
Ziggers Organisatieadvies
Vereniging Streekproducten Achterhoek (VSA)
Stichting Achterhoek Toerisme
Mosterdmakerij
Camping en Veebedrijf de Braakhekke
Versboerderij Daalwiek
Landwinkel & Bloembinderij "De Winde"